dinsdag 1 februari 2011

75. Honderd husky's afgeslacht

Bericht uit De Volkskrant van 1 feb. 2011 ANP − 01/02/11,

HONDERD HUSKY'S AFGESLACHT IN CANADA

VANCOUVER - De Canadese politie heeft een onderzoek geopend naar de slachting van zeker honderd poolhonden, na de Olympische Spelen van afgelopen jaar. Dat meldden justitie en politie. Vermoedelijk zijn de husky's gedood omdat ze na het vertrek van de toeristen niet meer nodig waren. Een medewerker van een bedrijf dat tochten met sledehonden aanbiedt, zou verantwoordelijk zijn voor de moorden. Hij bracht de zaak aan het licht omdat hij last had van een posttraumatische stressstoornis, sinds hij met een mes en een geweer in april 2010 de honden afslachtte. De dieren kwamen niet altijd meteen om het leven door de kogel, waardoor 'hij uiteindelijk een einde moest maken aan de meest verschrikkelijke scènes', aldus de advocaat van de man. Op het verwonden of het in gevaar brengen van een dier staat in Canada vijf jaar cel. Wreedheid tegen dieren kan leiden tot een boete en achttien maanden cel.

   Het is barbaars! Honderd honden vermoorden omdat ze niet meer nodig zijn. Vandaar ook dat de rechter een boete en/of een pittige celstraf kan opleggen. Maar nu meteen eenzelfde verhaal, een verhaal wat zich dichtbij huis in onze eigen omgeving afspeelt. Het bovenstaande leed verbleekt daarbij.
   In Nederland worden per jaar 1 miljoen runderen en 1,5 miljoen kalveren geslacht. Voor het gemak beperk ik me tot deze ene diersoort. Ze krijgen net als de husky’s een schot door hun kop en worden met een mes in stukken gesneden. Dus geen 100 dieren maar 2.500.000. De mensen die verantwoordelijk zijn voor deze moorden (ik gebruik dezelfde benamingen als in bovenstaand Volkskrantartikel) doen dat als werk, ze hebben er hun beroep van gemaakt. De slachting van vele duizenden dieren, elke dag opnieuw, jaar na jaar, is voor justitie en politie géén reden om een onderzoek te openen.
   Iets klopt er niet. Óf men vindt het normaal om dieren af te slachten inclusief de 100 husky’s, óf men vindt het niet normaal.
 

Geen opmerkingen: