zaterdag 22 november 2014

408. Over Zwarte Piet, discriminatie en identiteit


Sinterklaas en Zwarte Piet, dag en nacht, licht en donker, wit en zwart, goed en kwaad, enz., het zijn tegenstellingen waardoor er groei en ontwikkeling mogelijk is. Daar is niks mis mee, het is de basis van ons leven. De volksfeesten zijn er uit ontstaan en een van de tradities binnen onze cultuur is het Sinterklaasfeest.
Punt is nu dat sommige mensen met een kleur zich sterk identificeren met Zwarte Piet. De ervaringen met racisme, discriminatie, een mogelijk slavernijverleden van voorouders en allerlei opgekropte frustraties, worden hierop geprojecteerd. Eigenlijk is dit hele gedoe rondom Zwarte Piet een identiteitsprobleem. De mensen die zich daar heel erg druk over maken (van beide kampen) hebben een conflict met hun identiteit. Wat zijn mijn wortels? Wie en wat ben ik? Wat zijn mijn onzekerheden? Wat wil ik in het leven en wat kan ik daarvan in de toekomst waarmaken? Zowat iedere Nederlander heeft wel een identiteitsprobleem. Voor veel mensen van buitenlandse afkomst, zwart, bruin of licht getint, is dat nog extra het geval. Men is hier niet echt welkom, voelt zich vaak niet goed thuis, hoort er niet bij en heeft ervaringen met discriminatie. Afzetten tegen een Zwarte Piet lost niets op natuurlijk. Als die er niet meer is, richten de frustraties zich op iets anders.
Hetzelfde geldt voor de mensen die hier hun wortels hebben, de autochtonen.
Discriminatie zit in ieder mens besloten en heeft te maken met een oude diepgewortelde en vaak onbewuste angst voor het vreemde dat als bedreigend wordt ervaren. Het is ons zo eigen geworden dat wij racisme en discriminatie niet meer als zodanig herkennen in onszelf en in onze gedachten en daden. Feit is in ieder geval dat mensen met een kleur daar vervelende ervaringen mee hebben.
Inleving, luisteren naar elkaar, het zich bewust worden van de eigen ingesleten gedachtepatronen, elkaar proberen te begrijpen, samen naar oplossingen zoeken. Ja, soms is het gewoon nodig een stapje terug te zetten om vervolgens samen twee stappen vooruit te kunnen gaan.


Geen opmerkingen: