zondag 7 november 2010

40. Uit- en instromend water

* Klik op de foto voor een groter beeld.

















     Twee gaten in twee verschillende bomen met een tegengestelde beweging. Links geeft een duidelijk beeld van uitstromend water, rechts lijkt wel op een putje waar het water instroomt. Zo zou het ongeveer begonnen kunnen zijn:

     De eik links had een tak boven in de kruin die bij een storm was afgescheurd. Resultaat was een grote wond met rafels. Doordat het een flinke gecompliceerde beschadiging was kon de eik de wond niet helen. In de loop der jaren ontstond er door de inwerking van regen, insecten en vogels, een rotte plek die zich steeds verder uitbreidde naar onderen en uiteindelijk een uitgang vond op een andere zwakke plek in de stam, daar waar ook al ooit een tak was afgewaaid. Nu stroomt het regenwater van boven de boom in en loopt er bij de stam weer uit.

     Bij de eik rechts is in het verleden een flinke tak afgezaagd, een tak die van binnen al een beetje rot was. Daar houden o.a. spechten van, want in rot hout leven allerlei insecten. De specht hakte het gat steeds dieper uit, meesjes, boomkruipers, etc., hielpen driftig mee. Op zekere dag besloot de specht om er een woning uit te houwen, al het rotte hout werd weggehakt en er ontstond een holte. De boom heeft de schade zo goed als mogelijk was hersteld en is daar nog mee bezig. De omhullende stroom om het gat te dichten is goed zichtbaar.

Piet Schellekens

Geen opmerkingen: