maandag 5 maart 2012

298. Gerrit Rietveld en het droomhuis in Breukelen


Gerrit Rietveld (1888 -1964) is de ontwerper van het Vakantiehuis Verrijn Stuart De Braamakkers in Breukelen. Het werd gebouwd in 1940 met traditionele materialen zoals hout, riet en natuursteen. Het huis, midden op de Loosdrechtse Plassen, is een droomhuis geworden. Door de organische vormen, de natuurlijke materialen en groene kleur vloeit het samen met de omgeving en vormt er een geheel mee.

Rietveld was ervan overtuigd dat eenvoud en bewustwording d.m.v. spirituele groei, de leidraad van het leven vormen. Hij was een eigenwijs man in positieve zin en verbond zijn authenticiteit en persoonlijke levensbeschouwing concreet met zijn creaties. Rietveld zag kunst en architectuur als ervaring van de werkelijkheid waarvan men zich bewuster werd naarmate de zintuigen zich, geprikkeld door waarneming, ontwikkelden. Een van zijn stellingen luidde: “Elke ware schepping verandert het inzicht, de eisen en behoeften uit vorige perioden. Een schepping moet dus de plaats veroveren in plaats van te beantwoorden aan de geldende eisen en de noodzakelijkheid”.

Het filmpje hieronder toont het huis aan de Loosdrechtse Plassen met commentaar van Bertus Mulder, die Rietveld nog persoonlijk heeft gekend:                        http://www.youtube.com/watch?v=9m2s0e_yfLk&feature=player_embedded#!

Geen opmerkingen: