maandag 6 december 2010

50. Een levenskunstenaar: Gert Hanegraaf

















     
Een tijd geleden was ik bij Gert Hanegraaf op bezoek. Hij woont op het water aan een dode tak van de Maas. Op een vlot van plastic jerrycans en oude olievaten heeft hij van afvalhout een huisje gebouwd. Stroom, gas en water heeft Gert niet, wel een houtkachel om zich wat op te warmen als het koud is. Buiten staat een verroest blik met een rooster waar een vuurtje in gestookt kan worden. Hierop bereidt Gert af en toe zijn warme maaltijd en kookt hij theewater voor het bezoek.   

















Daarvoor moest hij eerst wat dunne houtjes gaan hakken bij de houtstapel waar ook zijn bijl ligt. Hij zocht wat papier, legde er een handvol spaanders op en stak het vuur aan. Toen de vlammen na enige tijd enkele houtblokken hadden gevonden, ging Gert water halen bij een buurman, goot dat in het zwartgeblakerde keteltje en zette dat op het vuur. Inmiddels was er een half uur verstreken en duurde het nog eens ruim een half uur voordat de thee in het kommetje zat. Geanimeerd vertelde Gert ondertussen over zichzelf waarbij hij voortdurend lachte en me uitnodigde om alles binnen en buiten goed te bekijken.

Gert breit truien in prachtige kleuren en patronen. Deze authentieke breisels verkoopt hij voor relatief weinig geld om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

















Ook danst en zingt hij op markten en pleinen zijn liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op de accordeon. Zonder enige planning vooraf fietst Gert met zijn instrument van huis weg en gaat ergens staan spelen. Bij langere fietstochten naar Frankrijk (waar hij ook een primitief huisje heeft) kan het zijn dat zijn stuur plotseling richting Zwitserland draait en dan staat hij  ‘even’ later aan het Meer van Genève te dansen.


















Indrukwekkend, deze eigen manier van leven en ook dat het nog mogelijk is in onze gereguleerde wereld. Natuurlijk gaat dat allemaal niet zonder slag of stoot en komt hij allerlei weerstanden tegen, net als iedereen trouwens. Maar bij Gert zit er in ieder geval volop leven en beweging in, er gebeurt wat en dat kun je niet altijd zeggen als je zo eens om je heen kijkt.
     Gert is een goedlachse, optimistische man, ongecompliceerd, vol levenslust, die dicht bij zichzelf is gebleven en plezier in het leven heeft. Dat straalt hij uit naar zijn omgeving en dat werkt opwekkend en inspirerend.


Geen opmerkingen: