vrijdag 9 december 2011

245. Wilson 'Snowflake' Bentley


   Wilson “Snowflake” Bentley (1865 – 1931) was een Amerikaanse boerenzoon uit Jericho, Vermont, die een groot deel van zijn leven wijdde aan het fotografisch vastleggen van sneeuwvlokken. Als jongen kreeg hij met zijn verjaardag een microscoop en monteerde daar een fotocamera op. In 1885 wist hij tijdens een sneeuwstorm de eerste opname te maken. In 1924 publiceerde hij zijn beroemd geworden boek 'Snow crystals' waarin 2400 foto's van sneeuwkristallen zijn opgenomen. Zijn bijnaam werd 'Snowflake'.
   Bentley hield zich ook nog bezig met het opmeten van regendruppels door middel van een pan gevuld met een laagje bloem. Van Bentley is de uitspraak afkomstig dat geen twee sneeuwvlokken gelijk zijn. Hieronder een kleine selectie:


    Volgens ‘snowflake’professor Kenneth Libbrecht, verschillen zelfs bijna identieke sneeuwkristallen nog van elkaar. De groei van de kristallen hangt af van de temperatuur en de luchtdruk in de wolken. Omdat sneeuwvlokken er uren over kunnen doen om naar de aarde te dwarrelen en temperatuur en luchtdruk daarbij sterk kunnen variëren, is de variëteit aan kristallen enorm. Zelfs als ze er onder de microscoop hetzelfde uitzien, verschillen ze nog op moleculair niveau, aldus Libbrecht.
   Zijn nieuwste ode aan de schoonheid van sneeuw heet 'Snowflakes', een 512 pagina’s tellend boek vol met schitterende foto’s van kristallen. Hieronder een kleine selectie. Kijk ook op zijn website: http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/movies/movies.htm



Geen opmerkingen: