Als een boom zwak en ziek is en uiteindelijk sterft, trekt deze allerlei specifieke insecten, vogels en dieren aan die daarin een mogelijkheid voor zichzelf of de soort zien, om te overleven. Langzaam maar zeker gaat de boom over in zijn omgeving, een metamorfoseproces van een groot aantal jaren. Daarna is er nauwelijks nog iets van de boom over, want de natuur ruimt alles keurig op. Tijdens het omzettingsproces wordt er druk gegraven, geboord en gehakt door diverse dieren en insecten. De sporen in het hout die van deze werkzaamheden getuigen, zijn waard om goed te worden bekeken en dat doe ik dan ook. Ik kan het niet laten om de gangenstelsels, de gegraven paadjes en patronen grondig te bestuderen. De geheimzinnige tekens openbaren misschien wel iets van de overgang van leven naar dood of andere mysterieuze zaken. Klik op de afbeeldingen
Neem nou bijvoorbeeld het Arabische schrift, dat wijkt helemaal niet zóveel af van wat insecten in het hout graveren. Daar begrijp ik weliswaar ook niet veel van, maar ik besef tegelijkertijd dat in deze Arabische tekens een rijke cultuurschat verborgen ligt. Wij mensen kennen allerlei uitingsvormen waarvan het schrift er een is. De meest simpele tekens en symbolen hebben een diepere betekenis en die zijn ook nog eens multi-interpretabel, zodat ieder mens daar op zijn eigen niveau betekenis aan kan geven. Deze symboliek vind je bijvoorbeeld terug bij oude grottekeningen, bij allerlei kerken en religieuze stromingen, maar ook in kindertekeningen. In wezen is het een universele taal die ieder mens in zich draagt waardoor men toegang kan krijgen tot essentiële levensinformatie.
Een punt, cirkel of spiraal, een driehoek of vierkant, lijnen met allerlei variaties, ze hebben binnen de gegeven context een diepere betekenis. Het is meer dan zomaar een streepje of figuurtje. Daarom lijkt het mij waardevol om de eenvoudige taal van de natuur goed te leren verstaan, om overal een Steen van Rosetta in te vermoeden, waardoor de dingen zich mogelijk in hun essentie openbaren.
Dennenschorskever houtwespen in eik
Slakkenradulasporen op glas Dode kersenboom
Larveuitwerpselen op beukenstam (li.) en eikentak (re.)
Zilvervisjes vraatpatroon Mineerkever
Spechtennest Deel uit mierennest in boom
Zie ook: De huid van de aarde (klik op de link hieronder)
en: Houtkevers en hun werk
http://pietschellekens.blogspot.nl/2012/04/322-houtkevers-en-hun-werk.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten