dinsdag 12 maart 2013

370. TabakNee versus de tabakslobby



Twee longartsen, Wanda de Kanter en Pauline Dekkers, richtten de Stichting Rookpreventie op en zijn samen met onderzoeksjournaliste Stella Braam een website gestart, n.l. www.TabakNee.nl Vandaag is daarover ophef ontstaan omdat deze artsen de tabakslobbyisten ter verantwoording roepen. Op de site worden diverse invloedrijke mensen en politici die de tabaksindustrie op enigerlei wijze steunen, met naam en toenaam genoemd, o.a. CDA-kamerlid Hans Hillen, VVD-kamerlid Arno Rutte, hoogleraar Sociaal Recht Irene Asher, oud-CDA minister Elco Brinkman  en Onderwijsminister Edith Schippers. Zij stellen dit initiatief duidelijk niet op prijs.
Hans Hillen, fervent roker en bekend lobbyist voor tabaksfabrikant Philip Morris verdedigt zich door te zeggen dat hij geen lobbyist is maar een adviseur. Misschien adviseert hij de fabrikant wel om te kappen met deze ongezonde en ziekmakende business? Je weet maar nooit. Hans Hillen noemt tabaksproducenten “gewone bedrijven waar belasting wordt betaald”.
   CDA-er Elco Brinkman was in het verleden oud-minister in het kabinet Lubbers I en II, momenteel lid van de Eerste Kamer, daarnaast grossiert hij in bijbaantjes. Toentertijd was hij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, maar recentelijk nog commissaris van Britisch American Tabacco waar Philip Morris een onderdeel van is. Brinkman geeft geen commentaar: "Ik heb het er in mijn leven al genoeg over gehad".
   Fabrikant Philip Morris wil juridische stappen nemen tegenover TabakNee, omdat de website portretfoto’s heeft geplaatst zonder toestemming.
   Minister Schippers, alias, Minister van Tabak, heeft zich in het verleden al eens proberen te verdedigen door te zeggen dat zij meer zou praten met de anti-rokenlobby dan met de tabaksindustrie. Uit de documenten die zij openbaar  moest maken bleek echter het tegendeel, wat ingaat tegen een bepaling in een VN-verdrag welke Nederland heeft ondertekend. Daarin wordt vermeld dat overheden de tabaksindustrie op afstand moeten houden. Als praten echt noodzakelijk mocht blijken, dan alleen tijdens openbare hoorzittingen en dus maximaal transparant.
Minister Schippers neemt afstand van de beschuldigingen van de twee longartsen tegen topmensen van de sigarettenindustrie en noemt het "kwalijke aantijgingen die nergens op gebaseerd zijn". In plaats dus dat de minister verheugd is met deze steun uit de medische wereld tegen de kwalijke praktijken van lobbyisten en topmensen bij de tabaksindustrie, is ze juist erg boos. Dat maakt haar rol in deze kwestie op z’n minst verdacht.


Geen opmerkingen: