zondag 6 november 2011

227. Aanval op Iran?

  
   Innerlijke beschaving begint in het midden van een mens. Het maakt niet uit waar mensen wonen, uit welke cultuur ze komen en of ze ergens in geloven of niet, we zijn wereldburgers en gelijkwaardig aan elkaar.
   Vrijdag j.l. kwamen er berichten naar buiten over de plannen voor een nieuwe oorlog, ditmaal tegen Iran. Die plannen liggen al enige tijd op het bureau en wachten op uitvoering, want je moet natuurlijk wel een goeie reden hebben om een ander land aan te vallen. Men zoekt dus naar een ‘smoking gun” en als die zo een-twee-drie niet voorhanden is, wordt die wel geconstrueerd (zie o.a. de Irakoorlog). In dat licht moet men ook de beschuldiging zien van krap een maand geleden dat Iran voornemens zou zijn om de Saoedische ambassadeur in Washington te vermoorden. Wie zich er enigszins in heeft verdiept weet dat het een belachelijk verhaal is dat aan alle kanten rammelt. Zo tracht men opnieuw diezelfde sfeer van verdachtmakingen te creëren als opmaat tot een nieuwe oorlog.


   De regering in Iran onderdrukt haar volk op allerlei wijze, de mensenrechten worden regelmatig geschonden, vrouwen worden achtergesteld, homoseksualiteit is verboden en als het wordt gepraktiseerd leidt het tot zware straffen, het internet wordt door de staat gecontroleerd en sommige religieuze minderheden worden vervolgd. Los van het feit dat veel van deze zaken ook van toepassing zijn op bijvoorbeeld China en andere landen, lijkt ook Iran me op het wereldtoneel een gevaarlijk en onbetrouwbaar land. De regering van Iran zegt bezig te zijn met een vreedzaam atoomprogramma en ontkend categorisch de beschuldigingen dat men bezig is met het ontwikkelen van atoomwapens. Aan die ontkenningen hecht ik niet zoveel waarde, maar het zou natuurlijk kunnen. Zoals Iran zich bedreigd voelt door het taalgebruik en wapengekletter van Israël, Amerika c.s., zo voelt Israël zich bedreigd door de mogelijke toekomstige kernwapens van Iran. Tot zover is het nog begrijpelijk. Maar Israël heeft zelf in het geheim kernwapens ontwikkeld, weigert dit ter discussie te stellen en eist ondertussen wel van Iran een volledige controle op hun atoomprogramma. Als het al waar is dat Iran kernwapens aan het ontwikkelen is, blijft de vraag liggen waarom landen als Israël, Verenigde Staten, Rusland, Engeland, Frankrijk, China, India, Pakistan en Noord-Korea, wél kernwapens in bezit mogen hebben en Iran niet.

   Het lijkt op de corrupte sheriff die met zijn helpers de saloon binnenvalt, die bomvol zit met zwaarbewapende cowboys waaronder enkele zeer beruchte gasten. Maar daar komen de sheriff en zijn maten niet voor. Het is de outlaw, de vreemdeling die daar in het hoekje zit, die ze moeten hebben. Hij heeft enige tijd geleden een revolver aangeschaft en is misschien wel van plan die ooit te gaan gebruiken. Kogels heeft ie nog niet, maar laten we die rare kerel toch maar vast te grazen nemen. Bijkomend voordeeltje is dat we dan meteen zijn goudvoorraadje binnen kunnen pikken, dat gaat in een moeite door.  
Ik ben van mening dat Amerika een onbeschaafd land is dat zich arrogant, dominant en gewelddadig gedraagt ten opzichte van andere landen. Israël lijkt me geestelijk ziek, een ernstig getraumatiseerd land en rijp voor de psychiater. Daarnaast lijden beide patiënten ook nog aan grootheidswaan en ontbreekt elk ziekte-inzicht, waardoor dit een hopeloze toestand is. Ze zijn een constant gevaar voor de wereldvrede omdat ze zich tot de tanden hebben bewapend, niemand vertrouwen en constant ruzie zoeken, wat herhaaldelijk fors uit de klauwen loopt. Als er al ooit sprake was van innerlijke beschaving, dan zal een nieuwe oorlog zeker de ondergang van deze beschaving inluiden en zullen Amerika en de zijnen verder wegzakken in het zelfgecreëerde moeras. China staat al klaar om de opengevallen plaats in te nemen met zijn eigen interpretatie van vrijheid, veiligheid en vrede.

Geen opmerkingen: