woensdag 16 november 2011

232. Bloedsinaasappels: Moro, Tarocco en Sanquinello


   De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China en is een hybride tussen pompelmoes en mandarijn. Er bestaan honderden sinaasappelsoorten en -rassen met elk hun specifieke eigenschappen. Een van de soorten die er uitspringt en vanaf eind november weer te koop wordt aangeboden, is de bloedsinaasappel. De bekendste rassen zijn: Moro, Tarocco en Sanquinello. Sanquinello betekent ‘bloed’, Moro betekent Moors of ‘zwart’ (dit sinaasappelras kan er van binnen en buiten soms bijna zwart uitzien) en Tarocco betekent ‘tol’ (naar de ovale vorm). Nergens anders worden bloedsinaasappels zo rood als op de vulkaanhellingen van de Etna op Sicilië. De vruchtbare grond en een combinatie van koude winternachten en een zonnig klimaat overdag, zorgen voor een optimale ontwikkeling van anthocyaninen. Dit zijn pigmenten die de vruchten van rood tot karmozijn en van dieppaars tot zelfs zwart kunnen kleuren. Ze hebben een antioxiderende werking, wat lichte beschadigingen van lichaamscellen kan voorkomen of herstellen, heb ik begrepen. De bloedsinaasappels afkomstig van de vulkaanhellingen op Sicilië zijn overwegend van ecologische en biologisch-dynamische teelt.


   De Moro is een ietwat kleine, ronde sinaasappel en heeft een dikke schil. Het is een relatief recente kruising en nog de meest kleurrijke van de drie rassen. Deze is verkrijgbaar van december tot februari. De Moro heet een volbloedsinaasappel te zijn, wat wil zeggen dat de vrucht van binnen én buiten roodkleurig is. Er worden echter ook Moro's aangeboden waarvan de schil gewoon oranje/geel is met binnenin enig rood, een halfbloedsinaasappel dus. De informatie vanuit de handelskanalen wil elkaar nog wel eens tegenspreken. Door het klimaat en de vruchtbare bodem hebben de Siciliaanse Moro’s vaak een dieprode kleur en een volle smaak. Het aroma is friszoet met een vleugje bitter en doet enigszins aan frambozen denken. Een kleine kanttekening moet ik maken: Moro schimmelt snel. Leg niet teveel voorraad aan, beter is het voor enkele dagen in te kopen. Daarbij goed inspecteren op zachte plekjes. Is er vandaag een klein beurs plekje, dan kan dit morgen zijn uitgegroeid tot een wit/groen beschimmelde sinaasappel. Moro is dus niet lang houdbaar.

   Tarocco is een halfbloedsinaasappel die opengesneden een mooie blonde kleur heeft met rood aangelopen randjes en strepen. De Tarocco heeft een dunne oranje schil, soms met een lichte rode blos en is verkrijgbaar van december tot april. Deze bloedsinaasappel is afgeleid van een mutant van de Sanquinello en is groter, zoeter en sappiger dan de Moro. Tarocco is daardoor een van 's werelds meest populaire sinaasappelen. Dit ras heeft ook het hoogste vitamine C- en kaliumgehalte van alle sinaasappels, voornamelijk vanwege de vruchtbare grond rondom de Etna. De Tarocco is gemakkelijk te schillen en bevat geen of nauwelijks pitjes.
   De Sanquinello komt oorspronkelijk uit Spanje en is van februari tot april verkrijgbaar in de winkel. De Sanguinello heeft een oranjegele schil met een rode blos en weinig pitten. Hij is rijp in februari, maar kan minstens tot april aan de boom blijven hangen. Het vlees is oranje met veel rode strepen.

   Van citrusfruit als sinaasappels en citroenen bewaar ik altijd de schil. Het is jammer om deze na het persen van sap weg te gooien. De etherische oliën ruiken heerlijk en citroen- en sinaasappelrasp zijn goed te gebruiken in de keuken voor allerlei doeleinden. Dus vóór ik de vrucht ga uitpersen was ik eerst de sinaasappel even en rasp daarna de schil. Deze vermeng ik in een bakje met kristalsuiker ter conservering. Vervolgens is het vele maanden te bewaren in de koelkast. Ook kun je sinaasappel of citroen dun afschillen, drogen op een schoteltje en bewaren voor in de thee bijvoorbeeld. Probeer het, geniet van de heerlijke frisse geur die dan vrijkomt en blijf verder het hele jaar door genieten van de gesneden of geraspte schil, liefst natuurlijk van onbehandelde vruchten.







Geen opmerkingen: