zaterdag 26 november 2011

240. Liberty Tool


   Liberty Tool is een sfeervolle winkel, gelegen in Maine, New England (V.S.) welke gereedschappen en oude werktuigen opknapt. Deze worden vervolgens weer aan lokale ondernemers en hobbyisten verkocht voor lage prijzen. Het idee is om de ambachtelijk werkende mensen uit de omgeving te ondersteunen met hulpmiddelen die ze nodig hebben om in hun levensonderhoud te voorzien.
   Liberty Tool ligt op een mooie plek in het gebied van de ‘Indian Summer’, een typisch verschijnsel in het noordoosten van de Verenigde Staten. Na de eerste stevige nachtvorst in het najaar stuurt een subtropische luchtstroom de koude poollucht tijdelijk terug naar het noorden. Overdag loopt de temperatuur dan op tot rond de 20 graden Celsius en ’s nachts blijft het minimaal boven het vriespunt. De ‘Indian Summer’ is geliefd om de spectaculaire herfstkleuren. Deze ontstaan doordat de eerste nachtvorst aan de bomen het sein geeft om de voedseltoevoer naar de bladeren te stoppen.
Klik op onderstaande link voor het filmpje:

   De afbeeldingen hieronder heb ik gemaakt in werkplaatsen van het Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Het is een openluchtmuseum waar authenticiteit nog hoog in het vaandel staat ( wat een uitzondering is) en waar men de sfeer van vroeger op een heel natuurlijke wijze heeft behouden. Houtrot, roest, verwering, het mag allemaal en wordt bewust zo gelaten en in stand gehouden. Het alledaagse bestaan en de oude ambachten rond de Zuiderzee herleven op een ongekunstelde wijze en daarom is dit museum zeker een bezoek waard. Het beste op een doordeweekse dag, dan is het lekker rustig en waan je je terug in het leven van100 jaar geleden.

Schilderswerkplaats

Houtwerkplaats

Smederij


Website van het Zuiderzee Museum:

Geen opmerkingen: