De winter is een moeilijke tijd voor het roodborstje. Bij een strenge winter haalt meer dan de helft van de roodborstjes het voorjaar niet en sterft. Dit komt doordat het voedselaanbod beperkt is en de insecten dieper wegkruipen in kieren en spleten. Daarnaast zijn de dagen natuurlijk korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. Het roodborstje heeft door de kou meer voedsel nodig en legt daartoe in het najaar alvast een vetreserve aan. Als hij in deze periode ook zijn winterterritorium goed heeft afgebakend en de winter niet al te streng is, zal hij voldoende voedsel kunnen vinden om te overleven.
Roodborstjes hebben zich eigen gemaakt om in een koude winter dieren en mensen op te zoeken om zo gemakkelijker aan voedsel te komen. Molshopen bijvoorbeeld, zijn erg in trek en ook andere vrijgemaakte ijs- en sneeuwplekken, waaronder voedertafels in tuinen. Bij vorst en sneeuwval zijn ze veel minder schuw. De winter en het vroege voorjaar is dan ook de beste tijd om eventueel bevriend te raken met een roodborstje. Met veel geduld en beleid zal het roodborstje je gaan vertrouwen en uiteindelijk uit je hand komen eten. Dat is een wonderlijke ervaring.
Vrouwtje en mannetje
1 opmerking:
Smelt!Geweldig, ik heb ook elk jaar een roodborst in de tuin.Dit jaar zal ik proberen om hem uit mijn hand te laten eten.Wat een supermooie foto's!
Gr.Ellen
Een reactie posten