vrijdag 30 maart 2018

469. Robinia pseudo-acacia


Deze boom wordt vaak acacia genoemd, maar het is een Robinia pseudo-acacia. Een bijzondere boom in velerlei opzichten. Het is een vlinderbloemige en zoals veel vlinderbloemigen brengen de wortelknolletjes stikstof in de grond. De takken van de Robinia hebben scherpe stekels, het kernhout is groen- tot bruinachtig geel en is keihard. Om die reden heb ik er in het verleden wel houten hamers van gemaakt. Hij groeit erg snel en het hout rot niet. Typisch en erg tot de verbeelding sprekend zijn de diepe groeven in de schors en vooral de bolvormige gezwellen die veel van deze bomen bezitten. Volgens mij zijn ze goedaardig en horen ze bij het karakter van de boom. De geur van de witte bloemtrossen is bedwelmend zoet, ze trekken veel insecten aan. Bijzonder is ook dat acaciahoning (verkeerde naam, maar je kunt het moeilijk robinia pseudo-acaciahoning gaan noemen), niet kristalliseert. Voor zover ik weet is het de enige honing die vloeibaar blijft. De zaden blijven erg lang kiemkrachtig, tot wel 50 jaar. De bast, de zaden en het zaagmeel van deze boom zijn giftig en het zou me niet verwonderen als de heerlijk geurende bloemen ook min of meer giftig zijn. De zaden, bloemen en het blad doen me denken aan de zeer giftige Gouden regen, ook een vlinderbloemige.

woensdag 28 maart 2018

467. De Bruine kikker ((Rana temporaria)


In de vijver is het een drukte van belang. De bruine kikkers hebben hun overwinteringsplekjes verlaten en zijn naar het water getrokken om zich voort te planten. De daar aangekomen mannetjes zoeken snel een vrouwtje, ze bezitten een sterke drang tot paren. Als hij een partner heeft gevonden, klemt hij zich vast en laat pas weer los als hij haar eitjes heeft bevrucht. Het zijn een tiental kikkers, allemaal hebben ze een net iets andere kleur. De kikkers zijn door het dolle heen, ze knorren, stoeien, spartelen en springen op elkaar. De komende weken zal de vijver op veel plaatsen gevuld zijn met eiklompen. Die worden afgezet op ondiepe plaatsen zodat de zon ze kan verwarmen. Daarna komen de eitjes uit en zwemmen er duizenden kikkervisjes in het water. Het roodborstje, de merel, de kauwtjes en de ekster komen dan hun dagelijkse portie kikkervisjes eten. De enkelen die de dans ontspringen groeien uit tot volwassen bruine kikkers.






maandag 26 maart 2018

465. De Achelse Kluis

Een foto van 20 jaar geleden, gemaakt bij het trappistenklooster van de Achelse Kluis op een plek waar het streng verboden toegang was. In die tijd, nog voor de verdere en extreme vercommercialisering van het trappistengebeuren, waren daar nog overal poortjes, donkere gangen en deuren die naar geheimzinnige plekjes leidden. Dat was een interessant werkterrein voor mij. Ik sloop de stalen trap op en keek boven voorzichtig door het glas in lood. Er bevond zich daar een kapel, wat ik helemaal niet had verwacht want het gebouw leek meer op een pakhuis. In dit geval een pakhuis met een tiental oude monniken, die geknield op de houten vloer voor een groot kruisbeeld aan het bidden waren. Toen ik weer beneden was heb ik de foto gemaakt.

   


donderdag 22 maart 2018

464. Van het een komt het ander



Ondanks de strenge esthetische voorschriften voor de verkoop van groenten en fruit, komt het af en toe nog wel eens voor dat er een afwijkend exemplaar tussen zit. Ik vind ze  voornamelijk bij bio-winkels. Bijzondere vormen zoals: spiraalvormig in elkaar gedraaide wortelen, hartvormen, gezichten, menselijke figuren, enzovoorts. Zo vond ik een tijdje geleden nog een hartvormige aardappel en dezelfde vorm bij een pruim.
De aardappel liet ik ruim een half jaar liggen totdat deze begon uit te schieten en vervolgens maakte ik de aardappel tot een zeldzame exotische plant in een modern interieur.
Het moet gezegd dat pruim en aardappel beide ook een erotische uitstraling hebben. Wee degene die het tijdens de huidige kuisheidsgolf waagt zo’n exemplaar te oogsten of nog erger, op te eten. Deze foute vormen bij groenten en fruit vallen sinds kort onder de nieuwe zedelijkheidswetgeving en dienen direct na ontdekking vernietigd te worden. Het Nationaal Bureau ter Bestrijding en Verdringing van Prikkelende Zaken ziet hier op toe.



maandag 19 maart 2018

461. Gele plomp (Nuphar luthea)


Hieronder de wortelstok van de Gele plomp (Nuphar lutea), familie van de waterlelie. De Gele plomp groeit wat dieper, lijkt op een grote boterbloem en steekt een stukje boven het wateroppervlak uit. Mooi zoals de littekens van de stengels ritmisch verdeeld zijn over de wortelstok.