donderdag 2 mei 2013

382. Chinatown Bangkok: het auto-onderdelendistrict


    In Chinatown Bangkok heb je een wijk waar alleen maar bedrijfjes zijn gevestigd die handelen in gebruikte auto-onderdelen. Het ruikt er naar smidsvuur, laswerk, olie en ijzer en de straten liggen er bezaaid met stukjes metaal. Tussen grote stapels tandwielen, assen en kogellagers borstelen jongens de roest van het staal of halen automotoren uit elkaar. Het is veelal handwerk dat slecht wordt betaald en ook nog eens ongezond en gevaarlijk is. De bodem in dit deel van de Chinezenwijk is doordrenkt met weggelopen resten motorolie en kwalijke pcb’s.
    Ik vroeg me af hoe doelmatig nou zo’n berg met auto-onderdelen is. Het binnenste van de stapel is niet meer zichtbaar, dat lijkt me toch verloren ruimte. En hoe moet dat nu als je ergens onder in die berg een tandwiel denkt te kunnen gebruiken? Hoe krijg je zoiets er tussenuit zonder dat er een lawine aan ijzer en roest naar beneden komt? 
    Chinatown in Bangkok is sowieso een wonderlijke wereld. Zoals men hier tussen de rommel leeft, zo ongeveer moet het er 150 jaar geleden bij ons ook uitgezien hebben: primitief, armoedig en bovenal smerig. Maar nog steeds erg interessant en kleurrijk, zoals overal in deze oude Chinezenwijk.














Geen opmerkingen: