donderdag 7 december 2017

434. Over bouwen


Ieder mens zou eigenlijk eenmaal in zijn leven zijn eigen huis moeten kunnen bouwen. Wat is er leuker en meer zinvol dan je binnenste tot uitdrukking te brengen in datgene wat jou in de toekomst gaat verwarmen, omhullen en beschermen?
Als ik naar die vervallen Ierse huisjes kijk, beginnen mijn handen te jeuken. Dan wil ik zo’n huisje weer opknappen en mooi maken. Met ‘mooi’ bedoel ik dan niet het rechttoe-rechtaan bouwen met keurige identieke bakstenen, op maat geschaafd hout en grindtegels rondom het huis. Nee, gewoon beginnen ergens aan het strand, de bergen of het bos met wat er om je heen ligt aan bouwmaterialen: natuursteen, takken en boomstammen, gebruikte oude balken, aarde, stro, leem, riet en water. Niet teveel plannen en uitkienen, beginnen en zien hoe alles onder je handen langzaam vorm krijgt. Er dienen zich tijdens het bouwen spontaan de leukste ideeën aan: muurtjes, rondingen, bogen en nissen, een overkapping, een kelder, een daktuin. Alles is mogelijk, het ontstaat vanzelf tijdens het bouwproces. Een huis dat één is met je zelf en de omgeving. 






dinsdag 5 december 2017

433. Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina)


Ergens in de 17e eeuw is de Amerikaanse vogelkers Nederland binnengekomen als een sierplant. Dat gebeurde nog incidenteel. Pas in het begin van de vorige eeuw werd de boom hier op grote schaal aangeplant vooral voor het hout, omdat de boom hard groeit en men er veel mee dacht te kunnen verdienen. Daarnaast vergaan de bladeren snel en verrijken de bodem. De Amerikaanse vogelkers werd ook wel geplant als brandwering in bossen, het blad blijft lang groen. Men had niet door dat de boom hier nauwelijks natuurlijke vijanden had. De vogels, die gek zijn op de vruchten, zorgden voor een ruime verspreiding. Toen het uit de hand liep en de vogelkers allerlei inheemse soorten begon te verdringen, kreeg de boom de naam “bospest” en moest uitgeroeid worden. Het is een sprekend voorbeeld van hoe de mens, verblindt door gewin, ingrijpt in de natuur en het bestaande evenwicht verstoort. Tegenwoordig richt men zich op het in toom houden van de boom door de jonge zaailingen zoveel mogelijk te verwijderen. De vruchten van de Amerikaanse vogelkers zijn voor de mens niet goed eetbaar, ze hebben een bittere smaak en bevatten cyanide. Dit bevindt zich voornamelijk in de pit en in de bast. Lijsterachtigen en kraaiensoorten hebben daar geen last van. Het blad verkleurt in het najaar in allerlei tinten, zie de afbeelding hierboven.





 

zondag 3 december 2017

432. Mossen en korstmossen van Polranny (West-Ierland)

Mossen, korstmossen en schimmels behoren tot een wonderlijke wereld die uit duizenden soorten bestaat met ieder hun eigenheid en specifieke functie in het streven naar harmonie in de natuur. Het is pure schoonheid en als je je erin verdiept ben je verloren en val je van de ene verbazing in de andere. Ik heb geprobeerd de Nederlandse en wetenschappelijke namen op te zoeken wat me maar ten dele is gelukt, misschien zijn het niet altijd de juiste. Maar dat maakt niet uit, het gaat mij nu voornamelijk om de esthetiek. De afbeeldingen zijn gemaakt in de veengebieden van West-Ierland, grenzend aan de Atlantische Oceaan.

                                          Baardmos (usnea) en Groot schildmos Parmotrema perlatum

                            

                                 Groot schildmos - Parmotrema perlatum

                                Grauw rijpmos Physconia grisea) en Fijn laddermos (Kindbergia praelonga)





                                 Open rendiermos (Cladina portentosa)

                                 Groot schildmos (Parmotrema perlatum)

                                            Trentepohlia



                                Landkaartmos

                               Rood veenmos  Sphagnum rubella

                                Landkaartmos (rhizocarpon geographicum)

                               Landkaartmos (rhizocarpon geographicum)