Spinazie is
familie van de ganzenvoet en de melde, planten die bij ons in het wild groeien
en ook eetbaar zijn. Spinazie komt oorspronkelijk uit Azië, werd daar ook als
geneeskrachtige plant gebruikt (o.a. als laxeermiddel vanwege het oxaalzuur) en
kwam in de 12e eeuw naar de landen rond de Middellandse zee. Rond
1600 begon men spinazie ook in West-Europa te telen. Spinazie heeft
de naam zeer ijzerrijk te zijn, een beeld wat qua gewicht en in vergelijking
met andere bladgroenten overdreven wordt. Spinazie wordt vaak gekookt waardoor
men in verhouding meer blad nodig heeft. In het algemeen bevatten spinazie en
veel groene verse bladgroenten een gezonde hoeveelheid ijzer, caroteen,
vitamine E en antioxidanten. Spinazie bevat ook nitraten, waarvan het meeste
door het lichaam uitgescheiden wordt. Een klein deel daarvan wordt door
bacteriën omgezet in nitriet, een stof die vooral bij zuigelingen en kwetsbare
mensen problemen kan opleveren. Oude en enigszins verlepte spinazie en opgewarmde
spinazie die niet goed wordt gekoeld bevat meer nitriet. Indien spinazie goed
en direct gekoeld wordt is een keer opwarmen geen enkel probleem. Een tip: was de spinazie meteen nadat u deze
gekocht hebt, dus liefst niet uren laten staan. Kan de spinazie niet meteen
verwerkt worden, dan na aankoop altijd direct koelen. De grofbladige
spinazie kan heel goed als sla worden gegeten, ook op brood (Voor gezond
broodbeleg zie ook blog nr. 403). Was de bladeren een voor een voorzichtig met
duim en wijsvinger zodat deze zo min mogelijk worden beschadigd. Na het wassen uit laten lekken, in een schaal doen, een deksel erop en boven in de
koelkast bewaren. Op deze manier kunt u spinazie, sla, veldsla, e.d, een week
bewaren zonder dat deze slap wordt. Ditzelfde geldt niet voor de kleinbladige
spinazie die meestal in grotere hoeveelheden gebruikt wordt om te koken, deze
kan het beste zo snel mogelijk worden verwerkt. Nog een tip:
koop liefst biologische spinazie, deze is niet bespoten met kwalijke pesticiden. Dit gif er af wassen helpt maar deels, omdat in de reguliere
teelt hechtmiddelen worden gebruikt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten