woensdag 1 februari 2012

272. Connexxion en de Marsmannetjes



   Vervoersbedrijf Connexxion, chocoladefabrikant Mars en een ontbijtkoekbaas zijn laatst samen rond de tafel gaan zitten om te bekokstoven waarmee ze de reiziger “nog meer comfort en gemak kunnen gaan bieden”. Nu denkt u misschien aan een uitbreiding van de opstapplaatsen, meer overdekte haltes, een toilet in de bus, aan zachte comfortabele stoelen of gratis voetmassages onderweg, maar nee, het ligt wat genuanceerder. Men heeft in vijftig bussen snoepautomaten geplaatst en als dat goed bevalt (lees: genoeg winst oplevert) komen deze snoepkasten in alle bussen van Connexxion.


   De Marsmannetjes en hun kornuiten zien de laatste tijd hun omzetcijfers omlaag duikelen, want snoep en snacks zijn op hun retour in de school- en bedrijfskantines. Allerlei maatschappelijke organisaties hebben eindelijk met succes een gezondere levensstijl binnen gebracht. Zoetigheid en vette hap worden geweerd. Vervolgens probeert Connexxion ons en onze kinderen in de bus te verleiden met Twix, Mars, Bounty en ontbijtkoek. Dat schiet zo natuurlijk niet op. Waar haalt men het lef, de brutaliteit en het onfatsoen vandaan om op het moment dat de helft van de bevolking al kampt met overgewicht, snoepautomaten in bussen te gaan plaatsen. Dat duidt op een gewetenloze mentaliteit en een sterk gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel.



  
   Connexxion-chauffeurs in de vijftig bussen die zijn uitgerust met snoepautomaten, gaan vanaf nu ook strenger letten op zelf meegebrachte etenswaren. Dat mag niet, het nuttigen daarvan wordt niet meer toegestaan in de bus. Om het eten uit de automaten weer wel mogelijk te maken, “zijn in de bussen met snackautomaten de reisregels aangepast”, valt op de site te lezen. „Je mag officieel geen spullen in de bus nuttigen die niet in de bus gekocht zijn, wij beschouwen die bus als ons domein.” Connexxion benadrukt dat de automaten er in eerste instantie zijn als service naar de klant, niet om de omzet te verhogen. Connexxion en de Marsmannetjes doen al die moeite dus speciaal voor ons. Da’s erg aardig, maar daar bedank ik feestelijk voor. Ik vreet die rommel trouwens al jaren niet en mocht ik binnenkort in zo’n bus komen met “meer gemak en comfort”, dan beloof ik u dat ik die snackautomaat met een stevige dreun buiten werking zal stellen!





Geen opmerkingen: