donderdag 20 december 2012

351. Matthijs van Nieuwkerk: "Geen ongemakkelijk gevoel bij wat ik verdien".



Matthijs van Nieuwkerk: 'Geen ongemakkelijk gevoel bij wat ik verdien' (Nieuwsbrief Volkskrant)

TV Vooruitblik: Matthijs van Nieuwkerk is als best verdienende presentator van de Publieke Omroep zijn hoge salaris waard. Dat zegt hij althans zelf in een aflevering van het NTR-programma '5 Jaar Later', dat vrijdagavond uitgezonden wordt. Tonnen verdienen van publiek geld in tijden van crisis? 'Ik heb daar tot nu toe geen ongemakkelijk gevoel bij', zegt hij op de vraag van presentator Jeroen Pauw.
Van Nieuwkerk: 'Ik heb een dagelijks, succesvol programma. Als je het zo bekijkt, zou ik ook bij de bestbetaalde presentatoren moeten horen, dat zou ik wel denken ja.' De Vara-presentator verdient jaarlijks tegen de 500.000 euro voor zijn werk als presentator van De Wereld Draait Door.
In het gesprek met Pauw is Van Nieuwkerk verder opvallend openhartig over zijn privéleven. Drankmisbruik bleek een grote verleiding voor Van Nieuwkerk, die in het gesprek erkende dat hij zijn ouders, kinderen en vrouw veel verdriet heeft gedaan. 'Mijn bekendheid maakte dat het bekender werd. Je wordt dan gevolgd, of er worden fotootjes gemaakt, of mensen vinden het extra interessant om in jouw omgeving te zijn. En ik vond het buitengewoon avontuurlijk, ik wilde het allemaal ontdekken.' Pauw: Hebben ze je daar op aangesproken? 'Ja, ze spraken me aan op losbandig gedrag. En op drank, mijn grootste vriend en vijand. Daarbij hoorde een nachtleven, losbandigheid, en een gevoel van vrijheid dat ik dacht me te kunnen permitteren.' Volgens de presentator is die losbandigheid nu verleden tijd. 'Dat heb ik moeten dresseren, uiteraard, anders kun je niet leven, anders kun je niet een liefdevol en sociaal leven hebben in het gezin waar ik deel vanuit maak, en dat wilde ik graag.'

   Ik haal Kees de stratenmaker er maar weer eens bij. Kees zit de ganse dag voorovergebogen op z’n bijna versleten knieën in het zand klinkers te leggen, klinkers die per stuk meer dan 4 kilogram wegen. Per dag gaat er zo’n 13 ton aan gewicht door zijn handen. Stratenmakers krijgen dan ook vaak rug- en knieklachten, de meeste gaan nog voor hun 40ste de WAO in. Kees is ’s avonds doodmoe, desondanks doet hij zijn werk met plezier. Het geeft hem voldoening als de klinkers in een mooi strak verband liggen en hij de autobanden met een ritmisch geluid over zijn klinkerweg hoort rijden. “Ook ík heb dagelijks succes met mijn programma”, zegt Kees de stratenmaker, “iedereen maakt er gebruik van en komt daardoor heel comfortabel op de plek waar ie wil zijn”.
   Zowel Kees als Matthijs werken hard en proberen het beste uit zichzelf te halen, maar op het werk van de stratenmaker wordt neergekeken. Zijn salaris is gemiddeld ongeveer 25000 euro per jaar. Een salaris dat 20 keer lager is dan het half miljoen van Matthijs  En ja, ook Kees drinkt wel eens een biertje en eet op z’n tijd een frietje, maar van losbandigheid kun je hem niet betichten. Af en toe fluiten naar een passerende vrouw is zijn ernstigste vorm van overspel en een nachtleven is aan Kees al helemaal niet besteed.
  
   De crisis waarin we verkeren is door hebzucht en egoïsme ontstaan. Een relatief kleine groep rijken leeft op de inspanningen van een grote groep armen en meent dat nog steeds te kunnen verantwoorden met: “Ik voel me er niet ongemakkelijk bij”. Nog eventjes deze mentaliteit en de wereld draait écht door.
Zie ook blog 171: Topsalarissen stijgen

  

donderdag 6 december 2012

349. Philips krijgt boete


     Philips en consorten hebben hun klanten bedonderd! “Ze deden alles wat niet mag volgens Europese mededingingsregels”, zegt de verantwoordelijke eurocommissaris Almunia. Daarom moeten Philips en de electronicabedrijven LG Electronics, Samsung SDI, Panasonic, Toshiba, Technicolor MTPD en Chunghwa een boete betalen van 1,47 miljard euro. Philips c.s. maakten verboden afspraken met elkaar waardoor consumenten jarenlang teveel betaalden voor hun computer- en televisieschermen.

   De onderzoekers vonden documenten waaruit duidelijk bleek dat de bedrijven precies wisten waar ze mee bezig waren: “Iedereen wordt verzocht dit geheim te houden. De schade zal aanzienlijk zijn als de Europese Commissie of consumenten dit te weten komen”. Frans van Houten van Philips ontkent niet dat het bedrijf consumenten heeft bedonderd, hij liet weten het te betreuren ‘dat we met dit soort gedrag in verband worden gebracht’. Dit laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Philips zit ermee in zijn maag betrapt te zijn, daarmee is blijkbaar alles gezegd!


Lichtgebouw Philips Eindhoven

Stel nu eens. Een zekere Frits moet voor de rechter komen omdat is gebleken dat hij langdurig geld heeft gestolen van een groot aantal klanten die goed van vertrouwen waren. De bewijzen liggen op tafel, de verdachte heeft de diefstal ook niet ontkend en is  veroordeeld. De rechter vraagt tenslotte: ‘Wat vindt u daar nou zelf van meneer Frits?’
En dan antwoordt meneer Frits: ‘Ik betreur het dat ik met dit soort gedrag in verband wordt gebracht’. En hij voegt daar aan toe: ‘Ik vind de straf disproportioneel en onrechtvaardig’.
Ik zou tegen de benadeelden en alle potentiële klanten van deze meneer Frits willen zeggen: “Knoop het goed in je oren, Frits vindt zijn diefstal blijkbaar alleen vervelend voor zichzelf. Hij toont geen greintje berouw of medeleven, noch biedt hij enige compensatie voor de geleden schade. Meneer Frits zou zomaar opnieuw de kluit belazeren!”
Tot slot een verhelderende uitspraak van Philips-topman Frans van Houten: ‘Onze ethische code is duidelijk en moet altijd strikt worden nageleefd.’ Na deze uitspraken weet de klant in ieder geval precies waar ie aan toe is. Zelfs een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen.
Bron citaten: De Volkskrant, NU.nl



woensdag 5 december 2012

348. Zwarte Piet

Dit is het 15e deel van een serie aforismen, verzen en gedichten van AdeM (het pseudoniem van een kunstenaar). De aforismen zijn uit het leven gegrepen, soms opgewekt, vaak wat triestig, maar ook altijd met humor en een kwinkslag geschreven.






zaterdag 1 december 2012

347. 'Iran weigert inzicht in kernwapenprogramma'

Reuzenbovist

   Onderstaand ANP-bericht is door veel media overgenomen. Het illustreert duidelijk hoe subjectief ook de Westerse berichtgeving kan zijn. Vervang het woord ‘Iran’ door ‘Israël’ en hetzelfde bericht zou van toepassing kunnen zijn op Israël.
   Israël heeft al jaren kernwapens, heeft deze in het diepste geheim ontwikkeld en er tot op de dag van vandaag nooit over willen praten. Datzelfde Israël eist nota bene van een ander land inzicht en openheid over zijn nucleaire programma, daarin gesteund door Amerika en o.a. Nederland. Dan heb je toch tonnen boter op je hoofd. In het kielzog daarvan opereert de nucleaire waakhond IAEA, welke zeer selectief blijkt mee te blaffen.
   Israël hackt Iraanse computers, het vermoordt Iraanse atoomgeleerden en dreigt voortdurend met een aanval. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. In wezen zijn het allebei schurkenstaten en ook nog eens flink gestoord. Ze vormen een direct gevaar voor de wereldvrede. De berichtgeving in het Westen en in Iran is zeer subjectief. De waarheid ligt in het midden. Een eerlijke objectieve kijk is wat wérkelijk onafhankelijke media zouden moeten nastreven in hun berichtgeving. Nu maken ze stemming en huilen mee met de wolven in het bos.


29/11/12 ‘IRAN WEIGERT NOG STEEDS OM INZICHT IN KERNWAPENPROGRAMMA TE GEVEN’


  

   UPDATE Iran blijft weigeren helderheid te geven over eventuele militaire bedoelingen van zijn nucleaire programma. Tot nu toe is geen vooruitgang geboekt ondanks 'intensieve pogingen' van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Dat zei IAEA-baas Yukiya Amano  tijdens een vergadering van de nucleaire waakhond van de VN in Wenen. .

   Amano eiste opnieuw toegang tot het militaire complex Parchin ten zuidoosten van de hoofdstad Teheran. Het IAEA vermoedt al langer dat daar testen zijn gedaan die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kernwapens. Dat zou blijken uit satellietbeelden. De IAEA-topman wil ook toegang tot andere 'verdachte' plekken in Iran, maar zoekt een diplomatieke oplossing voor de kwestie. Iran ontkent hardnekkig dat het aan een atoombom werkt.
   VN-wapeninspecteurs praten naar verwachting volgende maand opnieuw met het Iraanse regime om een doorbraak te forceren. Ook in andere samenstellingen staan gesprekken op stappen. Eerder dit jaar strandden diplomatieke pogingen om overeenstemming te bereiken.
Zorgen
   Westerse landen en Israël maken zich al jaren grote zorgen over het nucleaire programma van Iran. Ook Israël zou overigens over kernwapens beschikken. Het Westen heeft Iran eerder zware handelssancties opgelegd om het land te dwingen te stoppen met zijn atoomprogramma.
   De BBC meldde woensdag dat het IAEA heeft erkend 'enige tijd geleden' te zijn gehackt door een anti-Israëlische groep met de naam Parastoo. Vervolgens werden contactgegevens van ruim 100 experts van de nucleaire waakhond op internet gezet.
Bron: ANP