Erwin Lensink is degene die op Prinsjesdag 21 september 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide. Daar zaten op dat moment de koningin in, prins Willem-Alexander en prinses Maxima. De waxinelichthouder raakte de Gouden Koets, wat zichtbaar is op een videofilmpje van de rijtoer door Den Haag. Erwin Lensink werd direct tegen de grond gewerkt door een groot aantal aanwezige agenten en bevindt zich nu in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te Vught, de strengst beveiligde gevangenis van ons land die bedoeld is voor extreem gevaarlijke misdadigers. Hij zit nu al meer dan een half jaar opgesloten en wordt beschuldigd van vernieling van de Gouden Koets, belediging van de koninklijke familie en poging tot zware mishandeling van lakeien en persoonsbeveiligers die in de buurt van de koets liepen.
Een en ander komt op z’n minst nogal aangezet over en deze worp mag toch zeker geen reden zijn om hem zo langdurig en ook nog tussen de gevaarlijkste misdadigers van het land vast te zetten. Een passende straf is op zijn plaats, maar het lijkt er verdacht veel op dat justitie deze man wil breken omdat hij pittige kritiek heeft geuit op het koningshuis. En als dat zo is belanden we stilletjes in de sfeer van een dictatuur. Zijn verblijf in de EBI liep enige keren uit op een verbanning naar de isoleercel, een prikkelvrije omgeving waar bijna ieder gezond mens op een gegeven moment min of meer gestoord gedrag gaat vertonen.
Eén van de confrontaties binnen deze gevangenis dateert van begin januari j.l. en lijkt sterk op pesterij. Het was de ochtend waarop Erwin Lensink voor de rechter zou komen. Hij bevond zich toen in een isoleercel en had een papieren gevangenisoverall aan waarmee hij niet voor de rechter kon verschijnen. Men heeft hem toen vuile kleren aangereikt. Omdat Erwin in schone kleding voor de rechter wilde staan, ontstond er een discussie die zo hoog opliep dat men hem terug in de isoleercel plaatste. Eerder al had Erwin problemen gekregen doordat zijn brieven niet werden verstuurd of zelfs werden vernietigd. Zijn protest leidde vervolgens tot een verblijf in de isoleercel van 12 dagen.
Dit is helaas geen uitzondering in Nederland, het komt meermaals voor in onze detentiecentra dat opgesloten personen op deze manier onder druk worden gezet of gestraft. Iets wat in strijd is met het mensenrechtenverdrag: het verbod op een inhumane en vernederende behandeling.
De symbolische ‘verzetsdaad’, zoals Erwin Lensink de worp tegen de koets betitelt, komt voort uit door hem in het heden en verleden ervaren onrecht jegens hemzelf, zijn familie, enkele medegevangenen en ook o.a. wegens zijn emotionele betrokkenheid met slachtoffers van faillisementen. Daarnaast heeft Erwin sterke twijfels over het adellijke bloed van de koningin. Dit omdat zij een afstammeling zou zijn van een bastaard. Hij wil dan ook DNA-onderzoek laten doen bij de koningin. Als blijkt dat de koningin geen recht heeft op haar adellijke titel, zou Erwin Lensink haar mogelijk terecht als een oplichtster hebben betiteld en niet vervolgd worden voor deze belediging.
De Haagse rechtbank heeft vorig jaar de expertise ingeroepen van het NIFP, het onafhankelijke kennisinstituut voor forensische psychiatrie en psychologie. Zowel rechtbank als NIFP ressorteren onder de landelijke dienst van het Ministerie van Justitie. De vraag is of je dan eigenlijk wel kunt spreken van onafhankelijkheid. Psychiater de Man van het NIFP had op 6 december 2010 een gesprek van 50 minuten met Erwin, een Rotterdamse psycholoog ongeveer 5 minuten. Op de zitting bleek dat beide heren regelmatig met elkaar hadden overlegd, maar zogezegd onafhankelijk van elkaar tot de eensluidende conclusie waren gekomen dat Erwin Lensink als volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. Het duurde daarna 3 maanden voordat het verslag gereed was, dit werd vervolgens pas twee dagen vóór de zitting naar de verdediging gestuurd. De advocate moest na ontvangst hals over kop naar Vught rijden om het nog te kunnen doorspreken. Leuke grap en vanzelfsprekend moeilijk om je dan goed voor te bereiden op de zitting. Volgens het Openbaar Ministerie moet Erwin Lensink worden ontslagen van alle rechtsvervolging wegens volledige ontoerekeningsvatbaarheid en één jaar in een gesloten psychiatrische inrichting gedwongen worden behandeld inclusief medicatie. Om meer inzicht te krijgen in zijn geestelijke toestand dient hij eerst overgeplaatst te worden naar het Pieter Baan Centrum. Dit volgens het tussenvonnis wat vorige week vrijdag is uitgesproken, waarbij de rechtbank een tbs-maatregel als optie openhoudt. In dat laatste geval kan het nog jaren duren voor Erwin Lensink vrijkomt.
Zijn ‘symbolische verzetsdaad’ was volgens hem een noodzakelijk kwaad om de aandacht van media en politiek te trekken. Een actie die hij als geslaagd beschouwd waardoor men naar zijn zeggen dus ook niet voor herhaling hoeft te vrezen, dit in tegenstelling tot de mening van de twee NIFP-experts die oordelen dat er wel degelijk gevaar voor herhaling is. Omdat de rechtbank dit advies heeft overgenomen zit Erwin Lensink voorlopig nog eens 7 weken langer vast, nu in het Pieter Baan Centrum met mogelijk zicht op TBS.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten