dinsdag 26 april 2011

121. De damschreeuwer en de vlinder van Lorenz

   Lorenz, wiskundige en meteoroloog, was een van de voorvechters van de ‘chaos theory’. U kent waarschijnlijk wel de bekende uitspraak van hem: “De vleugelslag van een vlinder in Brazilië, kan een wervelstorm in Texas veroorzaken”. Lorenz onderzocht hoe kleine veranderingen, grote gevolgen kunnen hebben voor gedrag, situaties en natuurlijke processen. Het is een theorie die mij erg aanspreekt, ook omdat dit gegeven steeds zichtbaar is in het dagelijkse leven en daardoor niet enkel  denkbeeldig hoeft te blijven. Zo bezien is het in principe mogelijk dat een ogenschijnlijk nietig menselijk individu iets in gang kan zetten waardoor de gehele wereld ingrijpend verandert. Dat geldt voor zowel positieve als negatieve acties. Ik moest hieraan denken toen ik dit stukje over de ‘damschreeuwer’ begon te schrijven, het past wel binnen deze chaostheorie.
   
    De damschreeuwer is de man die tijdens de dodenherdenking vorig jaar de stilte verbrak met een harde schreeuw. Daarop riep iemand  ‘bom, bom, koffertje, vlucht!’, waarop de menigte in beweging kwam. Met een luide klap viel een dranghek om en ontstond er grote paniek in de menigte. De koningin en haar gevolg wisten niet hoe snel ze weg moesten komen, zó bang waren ze voor…ja, voor wat eigenlijk? Voor een gevaar dat er niet was.
    De man die schreeuwde, o.a. bekend als Adam, wordt nu verdacht van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld, verstoring van de openbare orde en feitelijke aanranding van de koningin en de troonopvolger. Adam zat eerst twee maanden vast in de Bijlmerbajes, zijn opsluiting werd aanvankelijk met 3 maanden verlengd maar in hoger beroep was het hof van oordeel “dat er onvoldoende verdenking bestaat van betrokkenheid  van de verdachte bij deze feiten” en werd hij vrijgelaten. Kort na zijn vrijlating werd hij opnieuw opgesloten wegens het beplakken van het monument op de Dam met een tissue. Twee stadswachten hielden hem aan waarbij hij nu ook nog verdacht wordt van bekladding van het monument en belediging van ambtenaren. Dat telt lekker op en zo groeit het dossier van Adam gestaag.
    Het is een jaar verder en bijna weer dodenherdenking. Onlangs is  Adam opnieuw opgesloten. Zijn versie: “Ik werd opgepakt wegens winkeldiefstal, ze dachten dat ik iets gestolen had bij De Bijenkorf, maar dat is niet zo. Ik ben uit voorzorg vastgezet omdat ze bang zijn dat ik op 4 mei opnieuw ga schreeuwen. Onzin, ze hadden me kunnen bellen, ik zou op vakantie gaan en had al een ticket geboekt”. De versie van de politie is dat hij “een overhemd en stropdas heeft gestolen. Hij heeft al vaker gestolen en dan is dit wat er met je gebeurt. In dit geval komt het ons goed uit”. Adam moet nu een zogenoemde ISD-zitting afwachten. Daarin wordt bepaald of hij in een Inrichting voor Stelselmatige Daders wordt geplaatst. In dat geval kan hij voor twee jaar worden opgesloten.
    Tsja, zo doen we dat in Nederland. Lastige mensen, vaak mensen die zich naar de mening van de autoriteiten niet voldoende aanpassen of kritiek uiten, verbannen we voor enkele jaren naar het platteland, achter hoge muren en prikkeldraad uit het zicht van de beschaafde wereld. Het doet denken aan de psychiatrische inrichtingen en werkkampen in Rusland en de heropvoedingsprogramma’s in China. Ook al hebben we hier in naam vrijheid en democratie, je wordt verplicht mee op te stomen in de vaart der volkeren, deel te nemen aan de heilige economische groei en dit zónder al teveel kritiek en tegenstand. Gooi je je kont tegen de krib dan heeft de staat haar instrumenten klaarstaan om je in het gareel te krijgen.

Nog even over Adam. Ik zag enkele filmpjes met interviews en las een aantal artikelen over Adam. Deze man lijkt me geen gevaarlijke gek maar eerder prettig gestoord. Zijn schreeuw kwam eigenlijk voort uit de verstoring van zijn gebruikelijke loop naar een stamcafeetje. Adam was enigszins beschonken en liep ineens tegen een  massa doodstille mensen, op een plek waar het anders altijd rumoerig is. “Ik vond het maar een suffe boel daar”, verklaarde hij en dat was het natuurlijk ook. Daar bracht hij impulsief verandering in. Vervolgens kwam de chaostheorie van Lorenz om de hoek kijken en groeide iets kleins uit tot iets groots. Het is m.i. zeker geen opzettelijk veroorzaken geweest van zwaar lichamelijk geweld of van aanranding van de koningin en haar gevolg. Dit laatste doet me trouwens denken aan de humor van deze Adam welke regelmatig naar boven komt. Breed lachend zei hij: ”Ik ben dol op het koninklijk huis en ik vind die Beatrix best een lekker wijf”.

    Adam is niet van onbesproken gedrag, er hebben in het verleden allerlei akkefietjes plaatsgevonden. Voor een rechtlijnig denkende en opererende overheid is het een lastpost. Maar eigenlijk is hij volgens mij een vrolijke en zeer vrijheidslievende man waar een steekje aan los is, zoals dat bij iedereen wel het geval is. Deze man behoeft wat extra specifieke aandacht, dat is alles. Een langdurige opsluiting is volstrekt niet op z’n plaats en zou een marteling worden. Wat gerichte persoonlijke aandacht dus. Maar daar willen wij in onze maatschappij geen tijd en plaats (lees: geld) meer voor vrijmaken. Iedereen moet in het gareel. Doe je niet mee dan word je verbannen, op locatie in mootjes gehakt en weer opnieuw in elkaar gezet, gedwongen heropvoeding op maat inclusief medicatie.

9 maart 2012
   Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep de damschreeuwer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarde een verbod op aanwezigheid bij de Nationale dodenherdenking op 4 mei op de Dam te Amsterdam gedurende een proeftijd van 5 jaren. De rechtbank had een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd met dezelfde voorwaarde.

Zie ook: "De damschreeuwer als hofnar 
http://pietschellekens.blogspot.com/2011/10/209-de-damschreeuwer-als-hofnar.html


Geen opmerkingen: