maandag 6 juni 2011

146. Nieuwe variant EHEC bacterie in taugé (1)

Eerst waren het de Spaanse komkommers, daarna sla, tomaten en paprika’s. Ook aardbeien en vlees werden genoemd en dan nu taugé. Nog even en de mensen eten alleen nog maar broodjes met chocoladepasta of moeten gaan vasten, wat op zich heel goed zou zijn natuurlijk.



De EHEC bacteriën waar het hier om gaat behoren tot de groep van Esscherichia coli bacteriën (E. coli). Deze EHEC veroorzaken allen darmbloedingen en ernstige nierklachten. Binnen deze EHEC bestaan dan nog enkele gevaarlijke varianten die een toxine afscheiden, de STEC bacteriën. In Duitsland gaat het om deze variant.
 E. coli bacteriën leven in de darmen van warmbloedige dieren en de mens. Dankzij het absurde overgebruik van antibiotica door mensen en door dieren in de intensieve veehouderij, is de bacterie waar het hier om gaat (STEC) behoorlijk resistent voor bepaalde antibiotica.
Een infectie met E. coli kan men oplopen doordat bij het slachten van dieren het vlees besmet kan worden. Volgens de FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) is ongeveer 1% van het vlees van geslachte koeien besmet met deze bacterie. Ook open water kan een infectiebron zijn omdat het resten van dierlijke ontlasting kan bevatten, alsook contact met mest of met de besmette huid van een dier. Menselijke mest wordt tegenwoordig in het Westen nauwelijks nog gebruikt. Maar aardbeienplukkers op het veld bijvoorbeeld die tussentijds nodig naar de wc moeten, zij gaan even in de sloot hun behoefte doen en daarna met ongewassen handen weer lustig en vrolijk verder met aardbeitjes plukken. Met ander fruit is het meestal niet anders, dat moet dus grondig gewassen worden voor gebruik. Dierlijke mest uitgespreid over het land komt ook al gauw in contact met de groenten die erop geteeld worden, dus ook groentes moeten steeds goed gewassen worden, vooral bij rauw gebruik. Dat in eerste instantie Spanje lelijk wordt aangekeken in verband met de nieuwe variant, heeft m.i. te maken met het hier heersende superioriteitsgevoel ten opzichte van de zuidelijke landen. Zo'n bacterie móet wel daar vandaan komen want wij zijn hier zo schoon en netjes', zoiets. Daar zijn ze nu voor dit moment eventjes van teruggekomen.


   Het is tragisch dat nu een van de meest gezonde voedingsmiddelen in het beklaagdenbankje staat: de spruitgroente. Het probleem heeft helemaal niks te maken met dit product, het kan iets zeggen over de hygiëne op een bedrijf, over het water waarmee gewerkt wordt, de bewaar- en/of verpakkingsmethodes of het gebruikte zaad. Ook is het wrang dat juist overwegend consumenten met een bewuste levensstijl zijn getroffen,dat zijn voornamelijk vrouwen. Een meer dan gemiddeld aantal ziek geworden vrouwen was vegetariër, gebruikte biologische producten en at gezond met veel rauwkost op het menu.

   Spruitgroenten zijn ontkiemende zaden, boordevol gezonde voedingsstoffen en nog relatief goedkoop ook. 95 eurocent voor een bakje biologische alfa-alfa bijvoorbeeld, waar een consument 3 dagen zijn brood mee kan beleggen. Het is zeer gezond overlevingsvoedsel, je redding als er in een noodsituatie niks meer te krijgen is. Zaden laten ontkiemen en opeten, daar kun je het een hele tijd mee uithouden. Maar vanaf nu stort de markt van spruitgroente in. De bedrijven die een goed product leveren en hygiënisch en correct werken zijn daarvan de dupe.
   In wezen is dit voorval in te passen in de lange reeks uitbraken van ziektes welke de landbouw en veeteelt steeds sterker teisteren. Het zijn allemaal signalen dat we moeten stoppen met de grootschalige voedselproductie. Deze is gebaseerd op het snel behalen van een zo groot mogelijke winst voor enkelen en beoogt niet het welzijn van de gemeenschap. De oude systemen hebben daarmee gefaald. Het is tijd voor een nieuwe generatie mensen met een frisse kijk op de huidige wereldproblemen. Wat dat betreft ben ik hoopvol gestemd, zeker nu de pleinen overal ter wereld vol stromen. Er is weer nieuw elan en blijkbaar erg krachtig van aard. Ook hier in Nederland zullen we er ongetwijfeld mee te maken gaan krijgen, met een nieuwe positieve beweging die zorgt voor een opgaande lijn.



Geen opmerkingen: