- De spiraalvorm komen we dagelijks tegen, bijvoorbeeld bij het laten leeglopen van een bad en de wervelingen bij het open- en dichtdoen van een deur. Zwemmende eenden in een vijver veroorzaken allerlei draaikolkjes en diverse vogels en vliegtuigen worden tijdens het vliegen ook omringd door wervelingen. De spiraalvorm komt veelvuldig voor bij varens, schelpen en slakkenhuizen(ook in het menselijk oor zit een slakkenhuis).
- Straalvormen zie je weer veel bij bloemen, schelpen, zeesterren en zeeanemonen.
- De takvorm ontstaat meestal als gevolg van een weerstand waarbij tegelijkertijd door opstuwing een verdikking in de tak optreedt. Vertakkingen zoals bij bliksems en beekjes volgen de lijnen van de minste weerstand. Een peen in een bodem met veel steentjes zal zich uitbundig vertakken. Verder komen ze voor in bladnerven, takken en boomstammen, in aders, lymfevaten en zenuwbanen, beekjes en rivieren.
In het menselijk lichaam bevinden zich een aantal mooie vertakkingen en op blaadjes en bloemen lijkende organen, e.d. Ik heb wat oude afbeeldingen opgezocht in de boekenkast en via internet in de universiteitsbibliotheek van Toronto. De zwart/wit afbeeldingen zijn prachtige houtsneden en etsen uit de periode van 1500 – 1650. De kleurplaten komen uit: ‘Anatomische atlas van het menschelijk lichaam’ (1890) en ‘De gezondheidsleer der liefde’ (1900). Enkele afbeeldingen heb ik 180 graden gekanteld, dit is mooier voor de vergelijking.
Zie ook blog nr. 145 van juni 2011: Spiralen in de natuur
Rechts, onderaan deze bladzijde bij 'Labels' kunt u voor verwante onderwerpen klikken op het item 'gelijkenissen'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten