zondag 12 juni 2011

150. Nieuwe variant EHEC bacterie (2)


   In Nederland is gisteren bij een tweede bedrijf de EHEC bacterie aangetroffen, opnieuw op een partij rode bietenspruiten. Het gaat hier niet om dezelfde bacterie (STEC) als in Duitsland. Dat de bacterie In Nederland nu op twee verschillende bedrijven is gevonden zou kunnen betekenen dat het zaad besmet was. Vorige week zijn er in Duitsland EHEC bacteriën gevonden op komkommer en taugé. Op het bedrijf in Bienenbüttel waar ook kiemgroenten worden geproduceerd waren al eerder enkele medewerkers besmet. Gisteren is opnieuw in Duitsland op een komkommer de gevaarlijke variant (STEC) van deze EHEC-stam gevonden. De komkommer zat bij het biologisch afval van een gezin waarvan nu drie leden besmet blijken te zijn. Maar met al deze berichten is het nog steeds niet duidelijk wat de precieze oorzaak is van de zeldzaam agressieve bacterie waardoor tot nu toe 25 mensen zijn gestorven en waarmee ongeveer 2500 mensen zijn besmet, voornamelijk in Duitsland. Besmettingen met gewone E. coli  vinden in ons land overigens regelmatig plaats. Dan spreekt men over buikgriep of over diahree, vaak is de E. coli de oorzaak. Ook in het zeewater zitten deze bacteriën, meestal door de lozing van rioolwater.
   Het afwijkende is nu dat er een nieuwe, onbekende en blijkbaar gevaarlijke variant (STEC) van de EHEC bacterie (welke weer tot de overkoepelende groep E. coli behoort) in Duitsland de kop heeft opgestoken. Dat er EHEC op spruitgroente wordt aangetroffen is op zich niet zo vreemd omdat zaden het beste kiemen in een vochtige omgeving en bij een broeierige temperatuur, omstandigheden waar veel bacteriën zich prettig bij voelen. Het is in deze bedrijfstak dus zeer belangrijk om met schone zaden te werken. Er hoeven in zo’n ronddraaiende productietrommel maar enkele van deze bacteriën op een zaadje te zitten om zich snel te kunnen vermenigvuldigen. Veel zaden, zoals bijvoorbeeld het groene sojaboontje dat bij ontkieming taugé heet, komen uit Azië. In Duitsland zoeken ze koortsachtig naar de bron die dus misschien wel in Azië ligt. Ook al vindt men uiteindelijk de oorsprong van de besmetting, dat verandert niks aan de voorzorg die consumenten toch al in acht zouden moeten nemen. Handen wassen na toiletgebruik en ook voor het eten, rekening houden met besmette klinken en handvaten in openbare gelegenheden en het openbaar vervoer, weten in wat voor zwemwater je zwemt. Verder gewoon groenten blijven eten maar altijd goed wassen. Bij het maken van salades de bladgroenten in water leggen met citroensap of zout om eventuele wormeitjes te doden. Verder is er m.i. niet zo heel veel aan de hand, het waait gewoon weer over. Alleen moet het noodlot je beter niet treffen, maar dat is met meer zaken zo. Enige relativering is daarom ook wel op zijn plaats.
   Er sterven in Nederland jaarlijks 2000 mensen in ziekenhuizen door medische fouten bijvoorbeeld. Daar bovenop komt dan nog een veelvoud van patiënten die aan hun verblijf in een ziekenhuis iets  overhouden. Er wordt even een bericht aan gewijd en het is alweer uit het nieuws. Verkeersdoden en –gewonden, slachtoffers van kanker, we zijn iets gewoon gaan vinden wat niet gewoon is. Daar valt deze uitbraak bij in het niet.

Geen opmerkingen: