woensdag 28 september 2011

201. Joris Driepinter en de zuivelindustrie.


Voor alle duidelijkheid: in principe is borstvoeding bedoeld voor baby’s en voor kleine kinderen die nog geen vast voedsel kunnen verdragen. Borstvoeding is niet bedoeld om grote mensenkinderen en volwassenen mee te voeden. Zij hebben een gebit en een spijsvertering die aangepast is aan vast voedsel. Melk van dieren zoals koeien, schapen, geiten, kamelen, paarden, enzovoorts, is dus al helemaal niet bedoeld en ook niet geschikt voor menselijke consumptie. Zoals geen volwassen mens bij dorst of honger op zoek gaat naar een vrouwenborst, is er ook niemand die bij een droge keel de neiging krijgt om aan de uier van een koe of geit te gaan lurken. Dat staat een mens tegen. Toch consumeert bijna iedereen zonder enig voorbehoud dierenmelk en allerlei afgeleide producten als het in een verpakking zit. Het is een vanzelfsprekende gewoonte geworden. Baby’s en kleine kinderen worden al vroeg gewend gemaakt aan koeienmelk met de specifieke hormonen en afweerstoffen die eigenlijk bedoeld zijn voor een kalf. De bevolking is dit normaal gaan vinden dankzij de beïnvloeding door reclames van de zuivelindustrie met in hun kielzog allerlei commerciële voedingsbureaus en overheidsinstanties. Alles met mate, maar dat geldt niet voor melk en vele andere voedingsmiddelen, het is pure commercie geworden. Of het nou gezond voor ons is of niet, we worden met psychologisch uitgekiende campagnes aangespoord zoveel mogelijk te eten en te drinken. Het resultaat daarvan zien we om ons heen.
   Het is een feit dat allergie voor koemelk, lactose-intolerantie en andere problemen met melk steeds meer toenemen. Nu lees ik op de site zuivelonline.nl van de NZO ( belangenbehartiger van de zuivelindustrie) bij het item allergie: “Bij 2-3 % van de zuigelingen in Nederland komt voedselallergie voor. Dit is een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam, meestal op eiwitten afkomstig van koemelk.” Hier worden oorzaak en gevolg verwisseld en wil men het publiek wijsmaken dat het een ábnormale reactie van het immuunsysteem is, terwijl dat systeem er juist voor waakt om stoffen die niet goed voor ons zijn, te weren. Koemelk hoort niet in een mensenlijf en al zeker niet bij een volwassen persoon, daar reageert het immuunsysteem dus juist normaal op.


    In het NRC las ik dat de Universiteit Wageningen drie hoogleraren heeft die worden betaald door de zuivelindustrie. Deze universiteit bekostigt ook steeds meer onderzoek naar de gezondheidseffecten van melkproducten. Met het rapport: “De wetenschap als reclamebureau” met als onderkop: “Wij van wc-eend adviseren…”, trok de actiegroep Wakker Dier van leer tegen de Wageningen Universiteit. Wakker Dier had zich met name gestoord aan het persbericht van WUR over een onderzoek uit 2010: ‘Melk goed tegen hart- en vaatziekten’, met de onderkop: ‘Joris Driepinter heeft toch gelijk’. Het onderzoek was volgens de regels uitgevoerd en gepubliceerd in een peer reviewed tijdschrift. Maar de conclusie was veel genuanceerder dan het persbericht. Allereerst was het een onderzoek naar het verband tussen sterfte en melkdrinken ("Melkdrinkers leven niet langer en ook niet korter dan niet-melkdrinkers"). En vervolgens: "… er lijkt een lichte, niet noodzakelijkerwijs oorzakelijke relatie tussen het vóórkomen van hart- en vaatziekten en het drinken van 1 glas melk per dag". Deze conclusie kon alleen maar uit een deel van de gegevens worden afgeleid. En het was een risicoreductie van 6 procent (onzekerheidsgrens. Wel ‘statistisch significant’, maar onbetekenend voor een individu). Het relatieblad van Wageningen UR, had bij het bericht ook nog eens groot het oude reclameplaatje van Joris Driepinter afgedrukt. Dit net nadat de zuivelindustrie een melkpromotiecampagne met diezelfde Joris Driepinter was begonnen. De Stichting Wakker Dier is bij de Reclame Code Commissie een proefproces gestart.
“Het was niet bedoeld als reclame”, reageerden de verantwoordelijken binnen WUR. “We vonden ‘Joris Driepinter heeft toch gelijk’ gewoon een mooie kop en zo’n plaatje past daar dan goed bij”. De redactie zei niets te weten van die zuivelcampagne en men had geen contact gehad met de zuivelindustrie. Afgelopen week heeft de universiteit de kop van het persbericht veranderd in: ‘Melk lijkt goed voor hart- en bloedvaten’.
   Walter Willett, voedingsepidemioloog en hoogleraar aan Harvard University en mede-auteur van het onderzoek waar het allemaal om draait, vindt die aanpassing onvoldoende: “Ze moeten dat bericht helemaal terugtrekken. De algemene conclusie uit het artikel is toch dat melk geen invloed heeft op hart en vaatziekten”. (Bron: NRC 26-09-2011)

Aanvulling 19-10-2011:



Zie ook: Melk van de boer en melk van de boerin

Geen opmerkingen: