zondag 29 januari 2012

270. Een iglo bouwen

    
   Er staat een langdurige vorstperiode voor de deur, met ijs en hopelijk flink wat sneeuw. Natuurlijk gaan wij natuurvorsers dan een iglo bouwen, een mens moet toch ergens beschutting vinden tegen de vrieskou. Onderaan dit artikel vind u een link naar een mooi oud filmpje, waarop te zien is hoe een iglo gebouwd kan worden.
   De iglo is een prachtig natuurbouwwerk. Duurzamer kan ik me een bouwsel niet voorstellen, het materiaal komt letterlijk uit de hemel vallen is overal voorhanden en wordt weer volledig opgenomen in de kringloop. Eskimovolkeren bekleden de binnenzijde vaak nog met dierenhuiden waardoor er zelfs een temperatuur kan ontstaan tot 20 graden Celsius.
   Ooit moet de primitieve mens voor het eerst ontdekt hebben dat sneeuw goed isoleert. Ik stel me zo voor dat hij overvallen werd door een sneeuwstorm en om zich te beschermen, noodgedwongen onder de sneeuw is gaan liggen. Daar kwam hij tot de ontdekking dat hij het lekker warm had. Vanuit deze ervaring zijn eskimovolkeren verder gaan bouwen met sneeuw. En zoals dat gaat met het bouwen van een eigen huis, mensen brengen daarmee automatisch een beeld van zichzelf naar buiten. Volkeren die dicht bij de natuur staan werken altijd vanuit een vanzelfsprekend middelpunt, hun hart. Het hart dat in verbinding staat met het allesomvattende, het levende principe. Symbolisch voorgesteld is het innerlijk middelpunt van de mens dus de basis en vandaaruit vormt deze een cirkel om zich heen ʘ. De iglo wordt vervolgens spiraalvormig opgebouwd, wat typerend is voor alle groei in de natuur en de kosmos. Voor een ruimere omschrijving van dit spiraalprincipe zie: http://pietschellekens.blogspot.com/2011/06/145-spiralen-in-de-natuur.html   




Natuurvolkeren nemen bijna altijd deze drie oervormen als basis voor hun bouwwerken, cirkel, driehoek en vierkant, oftewel bol, kubus en pyramide. In kindertekeningen zie je hetzelfde principe terug, wat eigenlijk ook gewoon een afspiegeling is van de ontwikkeling van het leven. Voor de duidelijkheid heb ik dit even uitgetekend:









1. De chaos vanwaaruit elke creatie ontstaat
2. De oernevel, de spiraal, het zaad
3. Omsloten vormen, de baarmoeder
4. De bouwstenen cirkel, driehoek en vierkant
5. Het menselijk lichaam
6. Het individu
7. Het huis beschenen door de zon

   U kunt zich ongetwijfeld voorstellen welke innerlijke gesteldheid veel moderne bouwwerken uitdrukken, wolkenkrabbers bijvoorbeeld en andere bombastische uitwassen. In ieder geval zijn de eenvoud en schoonheid van de iglo, de tipi en de yurt dan een verademing en voeren ze ons terug naar de menselijke maat van de dingen.

HOE BOUW IK EEN IGLO. HIER DE LINK:    http://www.nfb.ca/film/How_to_Build_an_Igloo

Geen opmerkingen: