vrijdag 25 februari 2011

89. Kadhafi en de waanzin






















We leven in een rare wereld met soms gekke mensen. Wat in het groot gebeurt, gebeurt ook in het klein. De Kadhafi in spe woont in onze straat, kan onze baas zijn of naaste collega en als we niet heel goed opletten groeit het beest stilletjes in onszelf. Iedereen heeft dat monster in zich en wie zich daar niet bewust van is wordt op een kwade dag onprettig verrast door deze werkelijkheid.
    Kadhafi is goed bevriend met een andere gemankeerde geest, Silvio Berlusconi, die het weer goed kan vinden met Vladimir Poetin en zo kunnen we een heel rijtje afwerken. Het zijn onze goeie vrienden waar we van tijd tot tijd een bakje koffie mee drinken en ons voordeel mee doen, tot de wind anders waait en we ze snel de rug toekeren. Gevaarlijke machtige mannen die het voor het zeggen hebben maar niet veel positiefs brengen in de wereld. Onder de top van de piramide bevindt zich een groot arsenaal aan politici die allemaal het hoogste ambt nastreven. Ze zijn hyperambitieus, willen groot zijn, groter, het grootst, lijden dus aan grootheidswaan en zijn in wezen stuk voor stuk zielige mensen met vaak een sterk minderwaardigheidscomplex. Politici deinzen niet terug voor vieze spelletjes, chantage, manipulatie, leugens en bedrog. Het is tot een levenswijze geworden om daarmee de vurig gewenste top te halen. Helemaal onderaan de piramide bevinden zich de politici van dorpen en steden. Het is meestal één doffe ellende, een gekrakeel met ruzie, roddel en achterklap, hoe erg moet dat dan boven niet zijn? Ook idealisten en wereldverbeteraars die soms met oprechte bedoelingen de politiek in zijn gegaan leggen op een gegeven moment het loodje, of gaan mee in de stroom van ellebogenwerk en vals spel om de beoogde doelen te halen. Maar hoe hoger men komt des temeer water zal er bij de wijn moeten. Op dat niveau spreken we dan al gauw over wijn in een homeopathische verdunning.

    Vandaag is een officiële feestdag in Suriname. Desi Bouterse heeft dat enige tijd geleden zo besloten. Hij wil in de grondwet vastleggen dat 25 februari een dag van vernieuwing en bevrijding is. 31 jaar geleden pleegde Bouterse een staatsgreep waarbij 15 personen zijn vermoord. Door wie? Dat wordt nog steeds uitgezocht. De negen nog levende coupplegers en companen van Bouterse worden vandaag door hem gedecoreerd met het Grootlint in de Ere-Orde van de Gele Ster. Hoe verzint ie het? Vannacht om 12.00 uur heeft Bouterse bovendien kransen gelegd bij het monument van de revolutie. Wel een beetje donker om op dat uur met kransen te gaan zeulen, maar ja het gaat dan ook om een duistere zaak .

Geen opmerkingen: