dinsdag 1 maart 2011

91. Het verband tussen WATER en MATER

Klik op de foto's voor een groter beeld.



  
  

    Een van de dingen waarmee ik de afgelopen tijd intensief bezig ben geweest is het begrip ‘water’. Over dit onderwerp heb ik tientallen fotografische dubbelbeelden gemaakt waarvan er een groot aantal zijn te zien op de site van Cultureel Brabant: http://www.cubra.nl/ inhoud pietschellekens
    Water heeft mijn belangstelling omdat het leven op aarde voor het grootste deel uit water bestaat en essentieel is voor ons voortbestaan. Interessant is dat het symbool voor water voor het eerst verschijnt in het Semitische alfabet van de Feniciërs, waarbij er een duidelijke verwantschap is met de Egyptische hiëroglyfen. ‘Water’ in een symbool of karakter proberen uit te drukken doet men tot op de dag van vandaag al gauw door een golf te tekenen, welke uiteindelijk vanzelf vereenvoudigd wordt tot een ‘M’ of een ‘W’, of verder gestileerd tot een ‘N’ of ‘V’.


 
 
 
 
 
 
 
 
    De M, in het Fenicische alfabet 'mem' genaamd, betekende ‘water’. Het woord ‘mem’ betekent bij ons nog steeds ‘tiet’ of ‘vrouwenborst’, deze bevat het levenswater voor het toekomstige leven. Ons hedendaagse ‘mem’ is afkomstig van het woord ‘mamma’  (vrouwenborst) uit het Latijn wat uiteindelijk weer terugvoert naar Fenicië. Water is verbonden met het vrouwelijke in het algemeen en met de moeder in het bijzonder. ‘Mater’ betekent moeder (L). 
    Water is ook de zee: “Mar, Maris” (Lat.), onze namen Maria, Marie, Marian, Marijke, Marga, Marina, Margriet, etc., verwijzen naar de zee. Maria wordt in de Christelijke religie vaak afgebeeld op een maansikkel, het is oude symboliek. In vroegere culturen was men nog sterk gericht op de natuur en werd de maan in verband gebracht met water, vruchtbaarheid en het vrouwelijke principe. Niet verwonderlijk want de maan is grotendeels verantwoordelijk voor de getijdenwerking en heeft invloed op het water en allerlei groeiprocessen op aarde. De omloop van de maan rond onze planeet in 28 dagen is gelijk aan de maandelijkse cyclus van de vrouw. Het water, de zee, de maan, het vrouwelijke, is het passieve principe: open, ontvangend en tegelijkertijd omhullend en naar binnen gericht op de inhoud, met als tegenpool het actieve principe: vuur, de zon, het mannelijke, het naar buiten gerichte.

Geen opmerkingen: