maandag 28 maart 2011

106. De kernramp in Japan (2)



    Terwijl zich in Japan een grote kernramp aan het ontwikkelen is, slapen de Nederlandse media deze ochtend rustig verder. Zoals we overheid en politiek niet kunnen vertrouwen, zo hebben we ook weinig aan nieuwszenders en kranten die ons niet adequaat en volledig informeren over belangrijke zaken en ontwikkelingen van nu. In tegenstelling tot een aantal Nederlandse dagbladen die een summier artikeltje op bladzijde zoveel plaatsten, berichten De Belgische dagbladen “De Morgen” en “Het Laatste Nieuws” vandaag dat er in tenminste één van de reactoren van de kerncentrale in Yukushima een meltdown heeft plaatsgevonden. Dit heeft de Japanse overheid nu voor het eerst toegegeven. Rondom de reactoren 1, 2 en 3 staat radioactief water dat een straling afgeeft van 1000 millisievert per uur, een niveau waarvan zelfs het Japanse Atoomagentschap (dat samen met Tepco voortdurend heeft gelogen over de werkelijke toestand) moet toegeven dat een blootstelling van 4 uur binnen 30 dagen tot de dood leidt. Een half uur betekent lymfeklierkanker. In tegenstelling tot de geruststellende woorden van premier Naoto Kan, dat “de situatie niet erger wordt”, blijkt dat de situatie juist met de dag ernstiger vormen aanneemt. De premier is opvallend genoeg ook nog steeds niet op bezoek gegaan in de regio waar de centrale ligt. Op het moment kan niemand bij de reactoren komen vanwege de hoge straling en kan er dus ook niet gewerkt worden aan herstel van de koeling. Tepco bevestigt dat men ”aan het onderzoeken is” of er radioactief plutonium is gelekt uit reactor 3. Dat kan alleen als er een meltdown is geweest in de reactor of in het bad waar gebruikte splijtstofstaven liggen. Prioriteit is nu de verwijdering van het afvalwater waarbij men nog niet goed weet hoe dat te doen. Eén ding blijkt zeker te zijn, dat het sterk radioactieve water in de zee zal worden gedumpt, zeewater dat in de buurt van de centrale nu al een waarde heeft welke 2000 keer hoger ligt dan de toegestane maximale hoeveelheid radioactiviteit.
    Het fabeltje van de Japanse overheid dat er geen gevaar is omdat het besmette water dan wordt verdund tot bijna niets, is tekenend voor hoe men de bevolking misleidt. Een van ’s werelds topexperts wat betreft nucleaire veiligheid Najmedin Meshkati pleit voor tussenkomst van de VN, omdat “dit helemaal uit de hand aan het lopen is en Japan het niet alleen kan oplossen. De situatie in Fukushima is veel ernstiger dan ons de afgelopen twee weken is verteld”.
    "De Volkskrant" kwam zaterdag nog met een weggestopt berichtje wat voor mij op de voorpagina had moeten staan: “Borssele meermaals ontsnapt aan ramp”. Volgens hoogleraar elektriciteitsvoorziening Cees Andriesse komen er op een lijst van 372 storingen die Borssele zelf heeft aangedragen, enkele zeer ernstige incidenten voor, “waarbij men door het oog van de naald is gekropen en gered is door het toeval”. De betreffende gegevens hebben toentertijd nauwelijks aandacht gekregen in de media. Het moge klaar en duidelijk zijn dat de mensheid zijn hand heeft overspeeld. En ook dan leert men niet van gemaakte fouten en gaat vrolijk verder op de ingeslagen weg. Waar gaat dit eindigen?

Geen opmerkingen: