zaterdag 30 juli 2011

178. Vlinders


Kleine vuurvlinder (links) en rups van de St Jakobsvlinder (rechts)

Vlinders zijn vrolijk, onbezorgd en genieten met volle teugen van het leven. Een vlinder lijkt wel een etherische voortzetting van de bloem die zich heeft vrijgemaakt van zijn vaste plek. De vleugels van een vlinder zijn teer en fijn geaderd, bedekt met stof van parelmoer, wat eigenlijk microscopisch kleine schubben zijn. Vlinders houden van nectar, van dauw en de zon. Ze hebben een reukorgaan waarmee ze soortgenoten op kilometers afstand kunnen waarnemen en vinden. Het mannetje van de nachtpauwoog kan een vrouwtje zelfs op 10 kilometer afstand waarnemen. Het zintuig om te proeven zit bij vlinders aan de poten. Daaraan bevinden zich sensillen die de etherische oliën en stoffen herkennen van de plant waarop een vlinder zit. Met zijn poten bepaalt een vlinder ook de windrichting. Zoals mensen wel een natte vinger in de lucht steken, zo steekt de vlinder vaak een poot omhoog voordat hij opstijgt. Die windrichting is belangrijk omdat het mannetje tegen de wind in gemakkelijker het vrouwtje kan vinden. Sommige vlinders trekken net als vogels duizenden kilometers ver weg en vliegen tot 2 kilometer hoogte. Hun navigatiesysteem zit o.a. in de antennes. Ook vliegen ze op zicht en vinden hun weg door zich te oriënteren op landschapskenmerken zoals rivieren, bergpassen en wegen. Vlinders maken daarnaast gebruik van de zon, de sterren en het aardmagnetisch veld. Al dit wonderlijke vernuft en nog veel meer, bevindt zich in zo’n licht fladderend vlindertje.


                                                                  Distelvlinder


                                                    Distelvlinder op Echinacea


Duinparelmoervlinder en Argusvlinder



Klein geaderd witje


Gehakkelde aurelia



Landkaartje



Landkaartje


Atalanta


Paardenbloemspanner



Boomblauwtje



Komma





Brandnetelmot


    

vrijdag 29 juli 2011

177. Een bijzondere krab


  De makers van deze mooie ronde balletjes zijn de zandkrabben Scopimera en Dotillia welke behoren tot de familie van Dotillidae. Ze komen in onze streken niet voor, maar leven onder andere aan de stranden van de Indonesische Archipel.  De krabben wonen in holletjes op het strand waar ze tijdens hoog tij in wegkruipen. Wanneer het eb is, komen ze naar boven en beginnen hun maaltijd. Ze schrapen de zandkorrels met de tangpoten van het strand en brengen deze naar de mond. Hier wordt het zand gezeefd en het zeer dunne eetbare laagje dat om de korrels zit wordt opgenomen. Het verwerkte zand wordt tot mooie kleine balletjes gevormd en in radiale patronen om het centrale holletje gelegd. Als het vloed wordt verdwijnen de balletjes, het wassende water brengt weer nieuw zand mee, waarna alles zich bij laag water herhaalt. Alles gebeurt in een razend tempo. Binnen enkele uren kan een maagdelijk strand helemaal vol komen te liggen met prachtige patronen van zandballetjes.



Druk op de link hieronder en kijk naar het fascinerende filmpje:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yyXDnkU1VW0

donderdag 28 juli 2011

176. Arbeiders vallen flauw in fabrieken Puma en H&M

Afgelopen maandag zijn er bijna 50 arbeiders van een schoenenfabriek welke voor Puma werkt, opgenomen in het ziekenhuis. Vorige week werden in een kledingfabriek die werkt voor H&M, een honderdtal werknemers onwel en zakten in elkaar. Het zijn twee recente voorbeelden van vergiftigingen door gevaarlijke chemische stoffen. Kledingwinkel H&M zegt een onderzoek te zijn gestart, de incidenten “hebben een hoge prioriteit”. Puma overweegt maaltijden voor de arbeiders te gaan verzorgen. Bron: De Volkskrant. Deze gebeurtenissen komen niet plots uit de lucht vallen, ze bestaan al vele jaren en zijn inherent aan het systeem. Over de gehele linie zal er vermoedelijk weinig of niks veranderen. Het gaat uiteindelijk primair om een zo goedkoop mogelijke productie en een zo hoog mogelijke winst, óók al gaat dit ten koste van de gezondheid en het welzijn van de arbeiders. Degenen die niet meer kunnen of ziek zijn, worden afgevoerd. De opengevallen plaatsen worden ingenomen door een nieuwe lading goedkope werkslaven, desnoods in een ander arm land. Deze bedrijven produceren niet voor niets in landen met een schrijnende armoede, slechte arbeidsomstandigheden, gebrekkige wetgeving en hoge corruptie. Als H&M, Puma en vele andere fabrikanten een zuiver geweten hadden, zouden ze zich er niet van af maken met weer eens een onderzoekje en de overweging(!) om maaltijden te gaan verzorgen. De problemen zijn al lang en breed bekend, dit is gewoon beleid.


   Het bovenstaande vindt plaats in lage lonenlanden waar naast de mensen ook de bodem, de lucht en het water vergiftigd worden door chemicaliën. Deze fabrieksproducten worden grotendeels hier in het Westen verkocht. Daar moeten wij consumenten dan nog wel even onze ogen voor dichtknijpen, want natuurlijk is het een schande als we hier aan meedoen.
   Ik weet niet of u het in de gaten hebt, maar ook in Nederland staan wij bloot aan zeer giftige chemische stoffen en is er van overheidswege een structureel gebrek aan controle van ingevoerde producten. Een van de onderschatte problemen zijn de winkels waar deze producten worden verkocht, de lucht is er bezwangerd van de gifstoffen. De werknemers, verkopers en verkoopsters staan de hele dag in de vieze lucht die deze producten vaak nog uitwasemen, maar ze weten het niet. Loop eens een speelgoedwinkel binnen, een sportschoenenzaak, een outletmarkt of een willekeurige bouwmarkt en gebruik eens heel bewust uw neus. U ademt naast zuurstof, een mengsel in van ontsmettingsmiddelen zoals Methylbromide, oplosmiddelen zoals tolueen, benzeen en nog vele andere akelige stoffen. De groeiende stroom winkels die goedkope Aziatische rommel aanbiedt breidt zich gestaag uit. Ook de gevestigde winkelketens in onze winkelstraten stinken letterlijk en figuurlijk steeds sterker. Het is dan ook niet vreemd als u hoofdpijn overhoudt na een winkelbezoek. Zoiets kan nog direct daarmee in verband worden gebracht. Maar wat nu als men door langdurige blootstelling aan chemische stoffen jaren later ernstig ziek wordt? Feit is wel dat zenuwziekten en kanker steeds maar toenemen. Iedereen heeft wel een vriend of familielid  verloren. Eén op de drie personen krijgt kanker in zijn/haar leven, het is bijna gewoon geworden.


   Los van de schoenen, kleding en plastic rommel die vaak in de winkel nog staan uit te dampen, worden de containers voor verzending gegast met o.a. het zeer giftige methylbromide, dit om eventuele insecten en schimmels te verdelgen. Het is regelmatig gebeurd dat werknemers bij het lossen en openen van containers hun bewustzijn verloren of langdurig ziek werden. De controle schiet schromelijk tekort, een steekproefje hier en daar, maar vooral niet te vaak want dat kost geld. Goedkoop is meestal duurkoop, zeker op wat langere termijn. Alleen zijn de gevolgen dan soms niet meer terug te draaien. Wij consumenten hebben de macht tot verandering van het korte termijn denken zelf in handen. Op z’n minst kunnen we proberen om zo kritisch en bewust mogelijk te consumeren.

dinsdag 26 juli 2011

175. Een misvormd ei


   Ik zag laatst in de winkel een raar gevormd ei liggen. Omdat afwijkingen van het normale mij interesseren, nam ik het mee naar huis. Hierboven ziet u een afbeelding van dat misvormde exemplaar. Het kan een foutje zijn geweest. Maar als zoiets vaker voorkomt en de kip minder en onregelmatig eieren legt dan blijkt er sprake te zijn van een virus dat bij de kip Infectueuze Bronchitis (IB) veroorzaakt. Bij IB zijn er diverse afwijkingen aan de schaal zichtbaar zoals, ribbels, deuken, ringen en ook wel korrelachtige structuren. Ook de kleur kan afwijken van het normale.
   Een andere rariteit is het windei, een ei zonder schaal. Het bestaat enkel uit een vlies met daarin het binnenste van een ei. Windeieren hebben niet te maken met een tekort aan kalk, in dat geval zou de kip een ei leggen met een dunne schaal. Dit gebeurt soms als een kip weer voor het eerst begint te leggen en alles nog wat op gang moet komen. Blijft een kip windeieren leggen dan is er meestal sprake van de ziekte EDS (Egg Drop Syndrome). Dit wordt veroorzaakt door het Adenovirus welke afkomstig is van eenden. Het virus vermeerdert zich in de schaalklier waardoor dit orgaan wordt aangetast. Kippen geven het virus weer door aan de kuikens via de broedeieren.


Opengaande knop van de waterlelie

   De eivorm is een van de mooiste vormen in de natuur. Het drukt nieuw leven uit, hoop en verlangen. Behalve de eieren van vogels en reptielen hebben ook veel bloemknoppen en plantenzaden deze vorm. Zo ook de baarmoeder en de testikels. Een cirkelvorm is de uitdrukking van volmaaktheid. De eivorm symboliseert het streven naar volmaaktheid, is beweging en de wil tot leven.


Eieren die ik heb gemaakt (kersenhout) of gevonden


woensdag 20 juli 2011

173. Spuugbeestjes


 Het spuugbeestje of de schuimcicade (Philaenus spumarius) kennen we vooral van het schuim dat we soms aan planten zien kleven. Het beestje zelf onttrekt zich aan het oog en zit verborgen in het schuim. Daar zuigt hij net als een bladluis aan plantenstengels en vormt door vermenging van plantensappen, eiwitten en lucht, een schuilplaats van luchtbelletjes om zich heen. De planten zelf ondervinden hiervan nauwelijks schade. Zoals alle insecten hebben ze een voorkeur voor bepaalde planten. Wilgen kunnen helemaal vol zitten en niet te vergeten koekoeksbloemen. 

 

Het spuug heette in de volksmond ook wel koekoeksspog omdat men in vroeger tijden dacht dat de koekoek op de bloemen had gespuugd. Nu is de koekoek natuurlijk ook wel een rare gast. Net als de schuimcicade krijg je hem zelden te zien. Van oudsher trok hij mee met nomadische volkeren en deze wachtten echt niet met verder trekken tot de koekoek eens een keer zijn eieren had uitgebroed. Daarom legde het vrouwtje van de koekoek haar eieren in het nest van andere vogels en vloog meteen weer door met de groep. De koekoek is de vreemdeling onder de vogels. En zoals u weet hebben wij mensen de ingewortelde gewoonte om alles wat een beetje raar of onbekend is uit te stoten. Een vreemdeling in onze gemeenschap wordt nog steeds vaak gezien als een potentieel gevaar, in ieder geval iemand die andere geheimzinnige invloeden meebrengt; mensen uit een ander land, met voor ons vreemde gewoonten, die hun eieren nota bene ook nog eens in óns nest komen leggen. Daarmee wordt bij sommigen een oude diepe angst gevoed. En zo ben ik weer terug bij het spuug van de schuimcicade, waarvan de primitieve mens veronderstelde dat de koekoek het er op had gespuugd.
   De schuimcicade kent geen larvestadium. Hij kruipt als nimf uit het eitje en maakt in 30 tot 100 dagen vijf vervellingen door in het schuim tot aan zijn volwassenheid. Dan ziet hij eruit als een klein bruin insect dat razendsnel ver weg kan springen bij aanraking van een blad, dat gaat zó snel dat je het niet kunt bijhouden. Ze bezitten een springkracht die drie keer zo groot is als een vlo. Je ziet de spuugbeestjes vooral in het voorjaar, verder in iedere tuin en overal ter wereld.




zondag 17 juli 2011

171. Topsalarissen stijgen



 Op de voorpagina van de Volkskrant zaterdag 16 juli 2011:


Jaarlijks Volkskrant-onderzoek toont verbetering mores bedrijven.
Topsalarissen stijgen 8 procent
Na twee jaar van fors inkomensverlies hebben de topbestuurders van ondernemingen hun salaris vorig jaar weer zien oplopen. Het inkomen van de directeuren nam in 2010met 8,1 procent toe naar gemiddeld 1 miljoen euro.

Verderop in de krant:

5 redenen om positief te zijn over de beloning van topbestuurders

1. bonus aan banden
2. aandelenkoers telt minder mee
3. geen vertrekpremie
4. minder uitwassen
5. betere dialoog

De maatschappelijke kritiek op de beloning van topbestuurders heeft haar uitwerking niet gemist, blijkt uit dit onderzoek. De bonussen zijn aan banden gelegd en de beloningstrucs zijn vrijwel verdwenen.

Aldus het artikel in De Volkskrant. 
    Het wordt steeds duidelijker dat de officiële media tegen de financieel-economische top aanschurken. De Volkskrant maakt het wel erg bont met de oproep aan zijn lezers tot begrip en een gunstig oordeel over de beloning van deze topbestuurders. Zij zijn juist voor een groot deel verantwoordelijk voor de crisis waarin de wereld verkeert. Zij zetten hun broekriem een paar gaatjes ruimer i.p.v. van krapper. De lezers zouden positief moeten zijn over de zogenaamde “verbetering van de mores” omdat de heren zich een paar jaar gedeisd hebben gehouden. Gemiddeld schraapten ze vorig jaar 1 miljoen euro voor zichzelf bij elkaar, een loonstijging van maar liefst 8 procent. Dit gaat ten koste van de onderkant waar steeds meer mensen het niet meer kunnen redden en moeten afhaken.



Het geld moet ergens vandaan komen, wat er boven bij komt gaat er onder af. En nu de onderkant steeds meer uitgeperst wordt om de luxe bovenlaag minimaal op niveau te houden en liefst nog verder te laten groeien, vallen er slachtoffers. Bijna overal heerst er een onmenselijke druk om het hoofd boven water te houden. Mensen kunnen hun huur of energiekosten niet meer betalen, worden uit hun huis gezet, worden ziek of zien het leven niet meer zitten. Tja, daar valt niks meer aan te verdienen, dat kóst geld. Die mensen hoeven nergens meer op te rekenen, ze zijn afgeschreven, voor hen is er het adagium “zelfredzaamheid”, een nieuwe variant op de “eigen verantwoordelijkheid”. Mooie benamingen om problemen neer te leggen bij het individu: los het zelf maar op.



De rijkdom die deze minderheid zichzelf toebedeeld moet ergens aan onttrokken worden. De werknemers ontvangen te weinig loon, consumenten betalen teveel voor producten, mensen in arme landen worden bedot en uitgebuit. Het gaat niet om een inkomensverschil van enkele keren modaal, maar van tientallen keren. Dat is onrechtvaardig en kan op geen enkele manier recht worden gepraat. Als je Peter Voser heet en de kwaliteiten hebt om een bedrijf als Shell te leiden – nog even los van allerlei andere morele kwesties – stap je ’s avonds moe je bed in, je hebt die dag ergens je best voor gedaan. Een stratenmaker heeft op zijn beurt diezelfde dag met zijn bijzondere kwaliteiten een weg bestraat en ook hij stapt moe zijn bed in. Enig inkomensverschil, bijvoorbeeld van enkele keren modaal, kan er zijn om diverse redenen, maar van een beloning van meer dan 10,5 miljoen euro per jaar voor Peter Voser kunnen wel 400 stratenmakers leven. Dat is a-sociaal.
   In Nederland zijn er enkele duizenden veelverdieners die hun exorbitante inkomen vergaren ten koste van een brede onderlaag van de bevolking. Harder werken doen ze echt niet, wel hebben ze macht, allerlei privileges en daardoor veel praatjes. In deze kringen wordt het denken en handelen enkel door een financieel-economische ideologie bepaald. Met nieuwe technologische toepassingen vervlakken ze het menselijk bestaan, de natuur wordt vernietigd, de aarde onleefbaar gemaakt en dit allemaal voor het kortstondige eigenbelang.
   Ik ben van mening dat een werkelijk vrij en beschaafd mens niet rijk kán worden. Een fatsoenlijk mens trekt zich het lot van de minder bedeelden aan en van de  gemeenschap als geheel. De weinige leiders met wijsheid en innerlijke beschaving voelen zich niet thuis in het huidige politieke klimaat met zijn rovers, dieven en piraten die allemaal hun slag willen slaan.
   We staan aan de vooravond van een grote omwenteling, want de rek is er uit. De tegenstellingen zullen wereldwijd sterk toenemen. De Arabische lente is daar een voorproefje van, een beweging van jonge mensen met nieuw elan en frisse ideeën. Er zal nog heel wat water naar de zee stromen voordat er daadwerkelijk positieve veranderingen plaatsvinden. Ik heb het dan niet over de 5 flutredenen van De Volkskrant om positief te zijn over de beloning van topbestuurders, maar over de opbouw van een prachtige samenleving met de hoogst denkbare sociale rechtvaardigheid.   

Zie ook: nr. 118 van april 2011  Twee gevallen van oplichting
http://pietschellekens.blogspot.nl/2011/04/118-twee-gevallen-van-oplichting.html