dinsdag 13 november 2012

341. Brand in kippenschuur



Onderstaand bericht kwam vandaag in het nieuws:
Door een grote brand zijn vanmiddag 48.000 kippen gedood in een schuur in het Utrechtse dorpje Hekendorp, gemeente Oudewater. De kippen stonden in een 80 meter lange schuur van een pluimveebedrijf. De schuur is bijna volledig in de as gelegd. De brandweer uit de wijde omgeving was met groot materieel uitgerukt. Korpsen kwamen onder meer uit IJsselstein en Woudenberg. Er zijn geen mensen gewond geraakt door de brand. De brandweer heeft het vuur sinds 18.00 uur onder controle, maar is nog aan het nablussen. Er is veel rook vrijgekomen, maar er zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten. De oorzaak van de brand is nog onbekend.
Deze brand is geen uitzondering. Branden in veestallen komen vaak voor en zijn zelfs aan de orde van de dag. De nieuwswaarde van zo’n bericht ontgaat me. 48000 kippen gedood in een schuur, tsja, is daar iets bijzonders mee dan? Er worden in Nederland per jaar meer dan 400.000.000 kippen met opzet gedood in slachthuizen! Die honderden miljoenen kippen worden levend ondersteboven opgehangen aan slachthaken, waarna ze met hun koppen door een waterbak worden getrokken die onder stroom staat. De bedoeling daarvan is dat ze bewusteloos raken, wat niet zelden mislukt waardoor ze soms levend in een hete broeibak vallen om meteen daarna machinaal te worden geplukt. Dierenleed aan de lopende band.


Zoals alle dieren hebben kippen gevoel in hun lijf, zoals een hond, een kat en een paard dat ook hebben. Ze hebben recht op een goed en natuurlijk leven. Als we de hond van de buren ondersteboven aan een slachthaak zouden hangen omdat zijn vlees mals lijkt te zijn en we vervolgens zijn kop onder stroom zetten, dan vermoed ik dat de buren erg boos worden. Dezelfde buren die lustig en vrolijk hun kippenboutjes zitten te verorberen…..en achteloos dit krantenbericht lezen zonder ook maar énig verband te zien met hun eigen gewoontes en gedrag.


Zie ook blog nr. 75: Honderd husky's afgeslacht







Geen opmerkingen: