Er is melk van de boer en er is melk van de boerin, dat is
een wezenlijk verschil. Melk van de boer is koeienmelk, melk van de boerin is
mensenmelk. Als ik zou mogen kiezen, geef mij dan maar melk van de
boerin! Liefst zonder de tussenhandel, gewoon direct van een mooie boerin met blozende
wangen. Maar nu dwaal ik af.
Goed. Stel nu: u bent een intelligent persoon, een
onafhankelijk denker die niet gemakkelijk is te beïnvloeden. U bevindt zich in pure ongeconditioneerde staat en hebt erg veel dorst. Om uw dorst te lessen mag u kiezen
tussen de melk van een koe en die van een mens. Dan ligt het voor de
hand om een keuze te maken voor de menselijke melk, omdat die
hoort bij onze soort. Als ik u een wolkje melk van mijn lapjeskat zou aanbieden
voor in de koffie, trekt u waarschijnlijk een vies gezicht. Maar van zo’n bruin of zwart/wit gevlekt
bakbeest slokt de gemiddelde Nederlander gerust elke dag meer
dan 1 liter (!) naar binnen in de vorm van melk, yoghurt, kwark, kaas,
karnemelk, slagroom, roomboter, etc.
Koeienmelk is
bedoeld voor een jong kalfje, maar wordt massaal gebruikt door
mensenkinderen en volwassenen. Die laatsten, wat moeten die sowieso met
melk?! Blijven dat geen moederskindjes? De vraag die vervolgens bij mij opwelt
is of een liter melk per dag van een vreemde diersoort eigenlijk wel goed is
voor een menselijk wezen? In koeienmelk zitten allerlei hormonen en
eiwitten die goed zijn voor een jong kalfje. Wat moet een volwassen mens
met koeienhormonen en opbouwstoffen die zijn afgestemd op de ontwikkeling van
een kalf? Bij mensenmelk kan ik me nog iets voorstellen, hoewel ook dat geen
voedsel is voor een volwassen man of vrouw. Wij zijn de enigste
zoogdieren ter wereld die melk drinken van een ander dier.
Misschien dat daarom veel
mensen last hebben van lactose-intolerantie. Vaak weten ze het niet en ook artsen hebben
meestal niet door dat zuivel het immuunsysteem kan aantasten. Men heeft last van de longen,
van o.a. slijmvorming, voorhoofdsholteontstekingen en
spijsverteringsproblemen. Het zuivelgebruik is in de loop der jaren
sterk toegenomen en onderdeel van onze cultuur geworden, zeker in Nederland. De
zuivelindustrie heeft daar hard zijn best voor gedaan, de belangen zijn groot.
Toch is het belangrijk om als consument aanhoudend kritisch en onafhankelijk te blijven denken en onze voedselkeuze niet te laten bepalen door de industrie en het bedrijfsleven. Het gaat om onze gezondheid, ons welzijn en daar hoort een frisse kijk en een bewuste keuze bij.
Zie ook: Joris Driepinter en de zuivelindustrie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten