vrijdag 16 november 2012

343. Melk van de boer en melk van de boerin


   Er is melk van de boer en er is melk van de boerin, dat is een wezenlijk verschil. Melk van de boer is koeienmelk, melk van de boerin is mensenmelk. Als ik zou mogen kiezen, geef mij dan maar melk van de boerin! Liefst zonder de tussenhandel, gewoon direct van een mooie boerin met blozende wangen. Maar nu dwaal ik af.
   Goed. Stel nu: u bent een intelligent persoon, een onafhankelijk denker die niet gemakkelijk is te beïnvloeden. U bevindt zich in pure ongeconditioneerde staat en hebt erg veel dorst. Om uw dorst te lessen mag u kiezen tussen de melk van een koe en die van een mens. Dan ligt het voor de hand om een keuze te maken voor de menselijke melk, omdat die hoort bij onze soort. Als ik u een wolkje melk van mijn lapjeskat zou aanbieden voor in de koffie, trekt u waarschijnlijk een vies gezicht. Maar van zo’n bruin of zwart/wit gevlekt bakbeest slokt de gemiddelde Nederlander gerust elke dag meer dan 1 liter (!) naar binnen in de vorm van melk, yoghurt, kwark, kaas, karnemelk, slagroom, roomboter, etc. 


   Koeienmelk is bedoeld voor een jong kalfje, maar wordt massaal gebruikt door mensenkinderen en volwassenen. Die laatsten, wat moeten die sowieso met melk?! Blijven dat geen moederskindjes? De vraag die vervolgens bij mij opwelt is of een liter melk per dag van een vreemde diersoort eigenlijk wel goed is voor een menselijk wezen? In koeienmelk zitten allerlei hormonen en eiwitten die goed zijn voor een jong kalfje. Wat moet een volwassen mens met koeienhormonen en opbouwstoffen die zijn afgestemd op de ontwikkeling van een kalf? Bij mensenmelk kan ik me nog iets voorstellen, hoewel ook dat geen voedsel is voor een volwassen man of vrouw. Wij zijn de enigste zoogdieren ter wereld die melk drinken van een ander dier.

   Misschien dat daarom veel mensen last  hebben van lactose-intolerantie. Vaak weten ze het niet en ook artsen hebben meestal niet door dat zuivel het immuunsysteem kan aantasten. Men heeft last van de longen, van o.a. slijmvorming, voorhoofdsholteontstekingen en spijsverteringsproblemen. Het zuivelgebruik is in de loop der jaren sterk toegenomen en onderdeel van onze cultuur geworden, zeker in Nederland. De zuivelindustrie heeft daar hard zijn best voor gedaan, de belangen zijn groot. Toch is het belangrijk om als consument aanhoudend kritisch en onafhankelijk te blijven denken en onze voedselkeuze niet te laten bepalen door de industrie en het bedrijfsleven. Het gaat om onze gezondheid, ons welzijn en daar hoort een frisse kijk en een bewuste keuze bij. 

                                              Zie ook: Joris Driepinter en de zuivelindustrie                             
                                          https://pietschellekens.blogspot.com/search?q=201. 
 

Geen opmerkingen: