vrijdag 7 oktober 2011

209. De damschreeuwer als hofnar


   De damschreeuwer is m.i. een dorpsgek, een goedaardig persoon met rare streken. Dit geldt ook voor de waxinelichtgooier en de concertgebouwprofeet. Deze drie unieke persoonlijkheden hebben met elkaar gemeen dat op zekere dag een koningin hun pad kruiste. Dat zou een heel goed teken kunnen zijn en in wezen is het dat ook: een koningin die koninklijke wijsheid en vrouwelijkheid uitstraalt, die zich ontvankelijk en welwillend opstelt en haar autoriteit gebruikt om de kwetsbare mens in de samenleving te beschermen. Want we hebben het hier over drie zeer gevoelige mensen die zich met moeite staande kunnen houden in een zich verhardende maatschappij. Een wijze koningin beseft zoiets en handelt er naar.
   Koningin Beatrix sprak in haar laatste Kerstboodschap o.a. de volgende woorden:
“Wanneer mensen het vertrouwde niet meer herkennen, groeit wantrouwen. Maar geduld, respect en saamhorigheid kunnen tegenwicht bieden. Het komt aan op maatschappelijke verbondenheid. De uitdaging is steeds elkaar te betrekken bij het oplossen van problemen. Wie zich deelnemer voelt, wordt ook gesterkt in besef van eigenwaarde.” Zij besluit haar toespraak met: “Bij de processen die het menselijk leven beheersen zijn wij allen betrokken. In tal van verbanden zijn wij met elkaar verbonden. Door ons te richten op een gemeenschappelijk perspectief kunnen wij trachten angst en argwaan te overwinnen en een goede balans te vinden tussen 'wij' en 'zij'. In de boodschap van geloof, hoop en liefde geeft Kerstmis ons bezieling en bemoediging.”
   Dat bleek holle retoriek. De koningin was na de betreffende incidenten onzichtbaar en zweeg in alle talen. Het justitieel apparaat kwam wel in actie. Gisteren is de damschreeuwer veroordeeld tot 1 jaar celstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. De waxinelichtgooier is vorige maand ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij wordt 1 jaar gedwongen opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis (inclusief gedwongen medicatie), een maatregel die in principe elk jaar weer verlengd kan worden. Deze man zat al een heel jaar in voorarrest, zat zelfs in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) bedoeld voor zware misdadigers. Omdat hij in hoger beroep gaat blijft hij in voorarrest zitten. De concertgebouwprofeet is gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Het is mij niet bekend voor hoelang. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat deze drie mensen onevenredig zwaar zijn en/of worden gestraft. De aanwezigheid van de koningin bij de incidenten speelt daarbij volgens mij een grote rol. Het klimaat in Nederland verhardt. Er lijkt in onze maatschappij voor veel groepen en individuen geen plaats meer te zijn. Mensen met problemen komen in de knel. De gevangenhouding, de rechtszaken, de beveiliging- en controlemaatregelen, de psychiatrische onderzoeken en behandelingen van het genoemde drietal, zijn zwaar overtrokken en kosten ons ook nog eens bakken met geld.


Menselijkheid en “een goede balans vinden tussen ‘wij’ en ‘zij" (de woorden van de koningin), zouden de plaats in moeten nemen van angst, wraaklust en vergelding. Een hele simpele, praktische en ook nog eens veel goedkopere oplossing is een persoonlijk begeleider. Als het klikt kan deze zijn als een vriend waar je bij terecht kunt in moeilijke perioden. De begeleider kan een en ander bijsturen en in goede banen leiden en voorkomt daarmee dit soort incidenten. Een bepaald risico op excessen blijft desondanks altijd en overal bestaan. 
   Het koningshuis zou wel wat luchtigheid, humor en relativering kunnen gebruiken. Een advies aan de koningin: doe zoals velen voor u reeds deden en trek een aantal hofnarren aan. Momenteel staan er al drie kandidaten in de wacht.   

9 maart 2012
Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep de damschreeuwer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarde een verbod op aanwezigheid bij de Nationale dodenherdenking op 4 mei op de Dam te Amsterdam gedurende een proeftijd van 5 jaren. De rechtbank had een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd met dezelfde voorwaarde.

Zie ook: "De waxinelichtgooier en de koningin"
http://pietschellekens.blogspot.com/2011/04/112-de-waxinelichtgooier-en-de-koningin.html

"De damschreeuwer en de vlinder van Lorentz"
http://pietschellekens.blogspot.com/2011/04/121-de-damschreeuwer-en-de-vlinder-van.html


Geen opmerkingen: