maandag 5 juli 2010

2. De Kalashnikov



   Bovenstaande foto maakte ik enkele weken geleden op een markt.(onderdeel van een serie foto's voor Cultureel Brabant, genaamd: 'Kinderwagens', zie: http://www.cubra.nl/  inhoud Piet Schellekens

   Een kind met blonde krullen en prachtig blauwe ogen in een kinderwagen.
En wat had dat kindje in haar handen? Een AK-47, althans een speelgoedversie van dit automatische wapen wat overal ter wereld wordt gebruikt.
   Dit deed mij terugdenken aan een ingezonden brief die ik in nov. 2003 stuurde naar NRC Handelsblad naar aanleiding van een artikel in deze krant:"Geweer zonder grenzen". Dat was tevens de titel van een tentoonstelling over de AK-47, in het Legermuseum te Delft waarnaar dit artikel in het NRC verwees.

Internetsite NRC: De AK-47 is het populairste geweer ter wereld. Het Leger- museum in Delft wijdt vanaf vandaag een tentoonstelling aan de schepping van de Russische tankcommandant Kalashnikov ...
Info: Kalasjnikov, Geweer zonder Grenzen, 21 nov.-31 mei, Legermuseum, Delft.
Onderschrift: AK-47, het meest geliefde automatische geweer NRC Handelsblad 201103 / RvS
Foto-onderschrift: De nationale vlag van Mozambique, mét een AK-47
Trefwoord: Wapens; Defensie
Organisatie: Legermuseum
Persoon: Mikhael Timofejevitsj Kalashnikov


Ingezonden brief aan NRC Handelsblad nov. 2003:

   Op de achterpagina van afgelopen donderdag stond een artikel over het populairste geweer ter wereld, de AK-47 oftewel Kalashnikov. In een onderschrift wordt dit wapen "het meest geliefde automatische geweer" genoemd. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen van verkocht! Dit blijkt een zodanig heuglijk feit te zijn dat het Legermuseum te Delft hier een tentoonstelling aan heeft gewijd: 'Geweer zonder grenzen'. Het Legermuseum heeft zelfs de heer Kalashnikov kunnen strikken om deze tentoonstelling te openen. Ik stel me zo voor dat de speciale genodigden enthousiast geapplaudisseerd zullen hebben bij het binnenkomen van de befaamde ontwerper, waarschijnlijk nauwelijks beseffend (of juist wel) wat de AK-47 wérkelijk heeft aangericht in de wereld. Als ieder verkocht geweer ( 700 schoten per minuut) maar één persoon heeft gedood, zijn dat al 100 miljoen doden. 100 miljoen mensen die geliefden hadden, kinderen, familie en vrienden en dan spreek ik nog niet over de miljoenen mensen die door dit geweer gewond zijn geraakt en nu nog verminkt of invalide door het leven gaan. De AK-47 heeft veel ellende veroorzaakt en doet dat tot op dit moment. Dat lijkt me toch geen reden om dit geweer eens breeduit in het zonnetje te zetten en de ontwerper van dit geweer feestelijk binnen te halen.
   De website van het Legermuseum bezoekend, zag ik bij de decemberactiviteiten speciaal voor de kinderen van 9 -12 jaar, een survivalworkshop met bijgaande tekst: "Volg alle vier van de Survivalworkshops en leer hoe een soldaat zich staande houdt in de wildernis.Tijdens de donkere dagen rond Kerstmis moet er licht in de duisternis zijn. Om in de duisternis te kijken moet je in staat zijn licht te maken; kom naar het museum en maak je eigen zaklamp. Aansluitend kun je kijken naar een film over commando's".
Zo is de cirkel weer rond.

Mijn ingezonden brief werd zonder opgaaf van redenen geweigerd.

Geen opmerkingen: