donderdag 29 juli 2010

12. Ruud Lubbers, de sluwe vos

   Dan denk je dat je er vanaf bent en dan staat ie er weer, informateur Ruud Lubbers. Alsof 't er nog wel even bij kan na 12 jaar Balkenende. Hij is ervoor gevraagd, zo hoort dat met mensen van zijn statuur. Gevraagd door Hare Majesteit om een en ander slim, slinks en liefst rechtsom in elkaar te draaien. Daar is Lubbers goed in, dat heeft hij bewezen. Lubbers en de koningin, dat zijn twee handen op een buik. De overblijvende twee handen blijven vrij om Nederland aan een kabinet te helpen dat Amerika welgezind is, om de JSF het laatste duwtje te geven (kosten 6 miljard!), Israël de hand boven het hoofd te blijven houden, de kloof tussen rijk en arm nog verder te vergroten, enz., enz.
   Rutte heeft het spel al aardig gespeeld, heeft onderzocht, gepolst, overlegd, de tijd genomen, kortom zijn uiterste best gedaan om in ieder geval de indruk te wekken dat er misschien wel zaken gedaan konden worden. Paarsplus, het was leuk spelen, net doen alsof en uiteindelijk 'sorry' zeggen: 'helaas, het zit er niet in.' Dat was mooi werk en gaf wat extra tijd en ruimte voor de intriganten. Ruud Lubbers als informateur dus voor het meer serieuze werk.
   De laatste strapatsen van deze man liggen me nog redelijk vers in het geheugen al dateren ze van 2004. Het was algemeen bekend dat Lubbers flikflooide met vrouwen. Dat was niet volgens de normen en waarden van het CDA, maar oké hij deed goed werk en zo'n hoge functie verleende Nederland toch enige status op het wereldtoneel. Op zo'n moment wil het CDA nog wel eens 'n oogje dichtknijpen.
   Maar ja, dan was daar een vrouw met pit, Cynthia Brzak. Een aan hem ondergeschikte medewerkster van UHNCR, iemand die niet met zich liet sollen. Zij diende een klacht in bij het OIOS, het VN-onderzoeksburo, wat o.a. klachten behandelt zoals in dit geval seksuele intimidatie. Lubbers in de functie als Hoge Commissaris van de Vluchtelingen voor de Verenigde Naties, betaste haar achterwerk en trok haar van achteren stevig tegen zich aan. Zij was daar niet van gediend en eiste excuses. Lubbers maakte van een seksueel getinte aanraking een vriendschappelijk schouderklopje en bagatelliseerde het voorval, waarop zij een officiële klacht indiende. Vanaf het moment dat zij liet merken daar geen genoegen mee te nemen, waren de rapen gaar. Lubbers probeerde haar met Berlusconi-achtige praktijken kapot te krijgen (hij zette o.a. de psychiater van Cynthia Brzak onder druk om haar dossier te kunnen bemachtigen.)
   Het OIOS verklaarde haar klacht na uitvoerig onderzoek gegrond en zond een rapport naar Kofi Annan. Dit was niet openbaar en is pas later door lekken en journalistiek speurwerk in de publiciteit gekomen. De inhoud hiervan is helder en duidelijk: "Uit zijn gedrag bleek een patroon van seksuele intimidatie" en: " Het wordt aanbevolen om passende maatregelen te nemen tegen de heer Lubbers voor wangedrag betreffende ongewenste aanraking van een vrouwelijk lid van het personeel, voor het verstoren van het onderzoek en voor het versturen van een bericht aan medewerkers van het UNHCR die zowel intimiderend zijn voor de klager als wel voor tenminste nog een andere vrouwelijke beambte". Daarnaast is Ruud Lubbers door het OIOS verweten oneigenlijke druk te hebben uitgeoefend op het OIOS zelf, om de uitkomst van het onderzoek te beïnvloeden.
   Vanuit Nederland werd er flink gelobbied om de schade zoveel mogelijk te beperken en de waarheid verder te verdoezelen. Uiteindelijk heeft Ruud Lubbers knarsetandend zijn ontslag moeten indienen. In de ontslagbrief stelde hij dat hij met dit ontslag geen schuld bekende maar slachtoffer was van zwartmakerij: "Ik stap op in het belang van de organisatie". Tsja, dat hoort allemaal bij het primitieve gedrag van een op z'n pik getrapt haantje. Dat een man over de schreef gaat en zich niet kan beheersen is enigszins voorstelbaar. Zelfs een CDA-er met hoge waarden en normen die het gezin ziet als hoeksteen van de samenleving, kan door een vrouw van de kaart geraken. Maar om dan vervolgens keihard wraak te nemen, iemand tot op het bot proberen te kwetsen en kapot te maken als deze zijn gedrag niet accepteert, dat is absurd.
   Cynthia Brzak vecht nog steeds voor eerherstel, ze wil zijn excuses. Ze heeft onlangs het Amerikaanse Hooggerechtshof gevraagd om de diplomatieke immuniteit van Lubbers op te heffen.
   Ruud Lubbers informateur, we zullen het weten. Wordt vervolgd.

Aanvulling:

LUBBERS NIET VERVOLGD VOOR VN-INCIDENT

Ruud Lubbers kan niet meer worden vervolgd voor een incident bij de Verenigde Naties. Het Amerikaanse Hooggerechtshof verwierp maandag een verzoek daartoe van Cynthia Brzak, die had geklaagd dat de oud-premier haar onzedelijk had betast in december 2003. De oud-premier zou aan het einde van een vergadering in december 2003 Brzaks billen met zijn handen op haar heupen tegen zijn kruis getrokken hebben en haar zo vijf seconden vastgehouden hebben. Lubbers noemde het niet meer dan een "uiterst vriendelijk gebaar". Brzak kreeg in de loop van het onderzoek een brief van Lubbers waarin hij erop aandrong dat zij haar beschuldigingen jegens hem zou intrekken omdat haar positie bij UNHCR anders schade zou kunnen oplopen.
   De vrouw verzocht een Amerikaanse rechtbank om Lubbers' diplomatieke onschendbaarheid op te heffen, zodat hij terecht zou kunnen staan. Maar dat werd in 2006 afgewezen. In hoger beroep heeft het Hooggerechtshof dat nu maandag bekrachtigd.

Gepubliceerd:  maandag 4 oktober 2010 20:53

Geen opmerkingen: