donderdag 6 januari 2011

61. De brand in Moerdijk (1)

     Met stijgende verbazing heb ik gisteravond 5 januari de berichtgeving gevolgd over de ramp in Moerdijk, wat een geklungel! Als het al niet duidelijk was is nu één ding heel duidelijk geworden: vertrouw niet op de overheid bij rampen of ingrijpende gebeurtenissen. Wat er echt aan de hand is kom je via hen toch niet te weten. ‘Geen paniek, er zijn geen giftige stoffen gemeten, er is geen gevaar voor de volksgezondheid, ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet de radio aan’, dat is het standaardadvies. Bij zo’n brand als gisteren kun je als burger het beste zo snel mogelijk weg zien te komen, in ieder geval niet wachten tot die eventuele gifwolk je huis heeft bereikt. Dat risico moet je natuurlijk niet nemen.
     Het gaat hier om een verpakkingsbedrijf met een grote voorraad aan gevaarlijke chemische stoffen. Die liggen daar opgeslagen in vaten en grote opslagtanks, staan nu in brand en exploderen, waarbij dikke zwarte rookwolken met onbekende giftige gassen opstijgen en zich verspreiden over de wijde omgeving. Bij het begin van zo’n brand is het normaal dat men nog niet direct weet wat er aan chemische stoffen bij dat bedrijf liggen. Je zou zeggen, dat duurt een uurtje en dan moet dat toch duidelijk zijn, maar de gehele avond blijft dat een vraagteken. Officieel is dat na 6 uren nog steeds onbekend. Onofficieel begrijp ik van een insider, dat er een lijst is van zo’n 80 A4-tjes vol met gevaarlijke chemische stoffen.
     Maar dan nu de slechte berichtgeving, op dat moment van groot belang voor de mensen die zich daar in de omgeving bevinden. Men weet niet om welke stoffen het gaat, spreekt elkaar tegen, mensen die niet deskundig zijn op dit terrein doen uitspraken die ze niet kunnen en mogen doen. Een burgemeester van Moerdijk die geen daadkracht uitstraalt en duidelijk onder de medicijnen zit, een slampamper. Deskundigen in de tv-studio die angstig naar elkaar zitten te kijken, bang om elkaar af te vallen en de verkeerde dingen te zeggen, want iedereen is op het hart gedrukt: geen paniek, hou het volk rustig!
     Om een en ander te illustreren heb ik snel het een en ander genoteerd:
- De site en de alarmlijn juist voor informatie bedoeld, zijn lange tijd onbereikbaar.
- Sacha de Boer 8 uur journaal: "Volgens de brandweer zijn er geen giftige stoffen gemeten."
- De brandweer: "Er zijn wel giftige stoffen vrijgekomen, maar deze zijn niet meer gevaarlijk voor de volksgezondheid omdat ze verbrand zijn en door de wind worden verspreid. Wel binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden".
- Toxicoloog Ruyter: "Zelfs de rook van de barbecue bevat giftige stoffen, dus hier ook, maar de rookpluim gaat door de hitte omhoog waardoor de mensen er geen last van hebben."
- Sacha de Boer in gesprek met weerman Hiemstra: "Er zitten geen giftige stoffen in die wolk, maar het is wel belangrijk waar die wolk naar toe gaat." (hoezo?)
Hiemstra: "Klopt, want dat bepaalt natuurlijk waar eventuele stoffen die daar inzitten terecht komen en wat daar belangrijk voor is, is de wind. Regendruppels zorgen er voor dat de stoffen die in de rookpluim zitten naar beneden vallen, dus dat verdunt de rookpluim. Dat lost als het ware op, want dat komt op de grond terecht. Dat is gunstig in het geval voor het gaat om stoffen die in de lucht voorkomen die slecht zijn voor de luchtwegen bijvoorbeeld, maar dat is ongunstig voor als het op de grond terecht komt. Wat daar precies nadelig aan is kan ik niet zeggen."
- Sacha de Boer vraagt aan verslaggever Theo Verbruggen: "Theo, volgens de brandweer zijn er geen giftige stoffen vrijgekomen?"
Theo Verbruggen: "Nou, er zijn wel giftige stoffen vrijgekomen, maar die zijn niet gevaarlijk. Dat heeft de brandweer gemeten. Nou, je moet je voorstellen, het zijn verpakkingsmaterialen, daar zitten diverse giftige stoffen in, maar doordat die verbrand zijn en door de wind verspreid, zijn ze niet meer gevaarlijk voor de volksgezondheid, zo zei de brandweer. Toch nog wel het advies van de brandweer richting Dordrecht en het Noorden om ramen en deuren nog even gesloten te houden."
- Toxicoloog Ruyter even later: ‘In huis biedt een aantal (???) uren bescherming.” En zo gaat het maar door.
     Het zijn dus maar verpakkingsmaterialen, dat stelt me in ieder geval gerust. Wel giftige stoffen, maar die zijn gelukkig niet gevaarlijk. Geen gevaar voor de volksgezondheid, da’s prettig. Ook fijn dat het regent want dan lost die ongevaarlijke giftige wolk op en komt het spul op de grond terecht. Het is niet giftig dus wat zeuren we dan steeds over die wolk en die neerslag. Maar ondanks dat, wel een nat washandje voor je mond houden bij klachten aan de luchtwegen, adviseert burgemeester Denie.

Geen opmerkingen: