zaterdag 22 januari 2011

69. Gullit in Tsjetsjenië

    Dat klinkt als Kuifje in Afrika: gemoedelijk, spannend en avontuurlijk. Het was het tweede stripboek van Hergé wat van tijd tot tijd nogal wat stof deed opwaaien bij anti-racisten en dierenliefhebbers vanwege de houding naar zwarten en dieren. Misschien kunt u zich het verhaal nog herinneren. Een korte opfrisser:

    Kuifje en zijn hondje Bobbie varen met de boot vanuit Antwerpen naar Belgisch Congo (toentertijd een Belgische kolonie). Na wat strubbelingen op het schip met Bobbie en een boosaardige verstekeling gaan ze aan wal in Afrika. Ze trekken Congo in en gaan op wildjacht. Als ze terugkomen blijkt de auto gestolen te zijn door de verstekeling. Het lukt Kuifje de auto terug te krijgen, maar de dief kan ontsnappen. Verderop in het verhaal komen Kuifje en Bobbie in een Afrikaans dorpje terecht waar zich ook de verstekeling bevindt die met de plaatselijke genezer samenspant tegen Kuifje. Ze ontsnappen verschillende keren aan de dood maar uiteindelijk krijgen de boeven hen toch te pakken en worden ze aan een boom gehangen boven een rivier met bloeddorstige krokodillen. Een Belgische missionaris redt hen gelukkig. Kuifje schakelt de boef uit en komt erachter dat deze werkt voor Al Capone. Deze maffiabaas houdt zich bezig met de smokkel van diamanten. Kuifje steekt daar een stokje voor en de boevenbende wordt opgerold. Op het eind zijn Kuifje en Bobbie in een ander avontuur verwikkeld en kunnen ze nauwelijks aan een kudde wilde buffels ontsnappen. Een vliegtuig brengt hen ten slotte terug naar hun thuishaven waar ze opnieuw met Al Capone te maken krijgen. Dit krijgt een vervolg met ‘Kuifje in Amerika”.

    Gullit in Tsjetsjenië zou ook wel eens zo’n spannend verhaal kunnen worden. Ruud Gullit wordt namelijk de nieuwe trainer van voetbalclub Terek Grozny uit Tsjetsjenië, een ‘onafhankelijke’ deelstaat van Rusland. De grote Al Capone van dit land is president Ramzan Kadirov, een nietsontziende potentaat, Poetinvriend en een crimineel die ontvoert, martelt en moordt. Hij werd berucht vanwege de “Kadyrovtsy”, zijn eigen militie die verantwoordelijk wordt gehouden voor het grootste deel van alle martelingen, moorden en verkrachtingen in Tsjetsjenië.

    Kadirov is tevens voorzitter van de voetbalclub waar Ruud Gullit nu gaat werken met een contract voor anderhalf jaar en een salaris van enkele miljoenen euro’s. Ruud Gullit ziet het als ‘een uitdaging’ en ‘een mooie grote kans’. Tsja, Ruud moet wat natuurlijk. Als je op dezelfde grote voet wilt doorleven, in de spotlights wilt blijven staan en Estelle Cruijff tevreden moet houden, zul je risico’s moeten nemen en hier en daar wat dienen te schuiven met je principes.
    Ik hoop dat het voor Ruud en zijn familie goed afloopt, dat ook hij kan ontsnappen aan de krokodillen, de boeven en de kudde wilde buffels en niet zoals Kuifje, opnieuw met Al Capone te maken krijgt. Ik voorspel u dat Ruud zijn contract niet zal uitdienen en op een kwade dag hals over kop het land uitvlucht met achterlating van zijn met diamanten gevulde koffers. Daarna kan hij misschien nog eens bijpraten met zijn goede vriend Nelson Mandela, over bijvoorbeeld mensenrechten.

Geen opmerkingen: