zaterdag 8 januari 2011

63. De brand in Moerdijk (3)

8 januari 13.00 uur, (dag 4)

     Vandaag kopt het Algemeen Dagblad: “Hulpverleners Moerdijk-brand ziek” en op pagina 2 van De Volkskrant een relatief kort artikel met enkele kritische kanttekeningen: “Zeer giftige stoffen Moerdijk gevonden”. De media worden wakker, althans sommige. Niet vanuit zichzelf, vanuit een onderzoekende beroepshouding en een kritische blik op de gebeurtenissen, maar reactief vanuit burgers en hulpverleners die klagen over hun gezondheid. Wat hebben we in hemelsnaam aan media die autoriteiten napraten en niet zelf kritisch (mogen) nadenken, doorvragen en de verantwoordelijken daarmee onder druk zetten. Wat is de journalistiek nog waard als men zich braaf aanschurkt tegen de autoriteiten. Het is allang bekend dat de overheden het de kritische journalist moeilijk, zo niet onmogelijk maken om nog onafhankelijk en naar waarheid over gebeurtenissen te berichten. Het gaat eerst door een zeef, een redactionele zeef natuurlijk, maar die is niet meer zo vrij en onafhankelijk als men de burgers wil doen geloven. Het is nog net geen Italië, maar bij ons is het alleen meer verhuld. De invloed van de overheid op de media is sterk. Men houdt een dikke vinger in de journalistieke pap welke daardoor wel lauw moet zijn. Het is vrij simpel. Stelt een journalist ‘vervelende’ vragen aan bijvoorbeeld een minister of staatssecretaris, dan ontvangt de redactie een seintje van de woordvoerder die ongeveer deze strekking heeft: “Wij willen graag het bestaande goede contact tussen uw krant en de minister behouden, maar stuur de volgende keer wel graag een andere verslaggever!”. Pakt het betreffende dagblad of tv-programma die hint niet op, dan kan men het wel schudden en hobbelt men voortaan achter de feiten aan. Andere media nemen de opengevallen plek graag in. Dit even terzijde.

     Het Algemeen Dagblad van vandaag 8 januari bericht: “Behalve tientallen hulpverleners, hebben zich tot nu toe150 mensen gemeld met gezondheidsklachten. Dit zegt de medicus Henk Jans van de Gemeenschappelijke Hulp bij Ongevallen en Rampen. De politie is in stilte een grootschalig intern onderzoek begonnen uit vrees dat hulpverleners blijvende klachten houden of ziektes krijgen. Mogelijk hebben politiemensen ook door het zwaar vervuilde bluswater gelopen, dat vol zit met kankerverwekkende stoffen”. Dit “mogelijk” hadden ze er wel uit kunnen laten, ik zag het al op grote afstand vanuit mijn luie stoel en helaas is dit niet het enige. Ik lees verder: “Tot dusver menen de autoriteiten dat er geen grote gevaren zijn geweest voor de volksgezondheid van omwonenden en omstanders. Hoogleraar crisisbeheersing Ira Helsloot meent echter dat alle gevaarlijke stoffen die je maar kunt bedenken in de vrijgekomen rook zaten”. Chemisch technoloog Akkerman adviseert: “Mensen moeten ver uit de buurt van dat industrieterrein blijven!"
     Op de vraag aan de gemeente Moerdijk waarom er de afgelopen dagen zonder adembescherming kon worden rondgelopen bij en op het terrein van Chemie Pack, was het antwoord: “Dat is een goeie”. Daar bleef het bij. De sukkelige burgemeester Denie van Moerdijk dekte zich verder in door te verklaren: “Ik heb alle deskundigheid ingeschakeld om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de gevolgen voor het gebied”.

Geen opmerkingen: