zaterdag 1 oktober 2011

204. Obama en de moord op Anwar al-Awlaki


   Vandaag was er het bericht dat Barack Obama de liquidatie van Anwar al-Awlaki heeft begroet als “een nieuwe, belangrijke mijlpaal” in de strijd tegen terreur. Ik weet niet op welke weg Obama rijdt en hoeveel van deze mijlpaaltjes hij nog tegen zal komen op zijn route, maar feit is wel dat hij met zijn methoden en retoriek steeds meer in de voetsporen treedt van zijn voorganger George Bush. Verdachten van terreur worden zonder enige vorm van proces vermoord. Degenen die toevallig in de buurt waren hebben pech, die worden mee de dood ingejaagd of verwond.
   Amerika kent de doodstraf. Voor een land dat zich vrij en democratisch noemt met hoge normen en waarden, is het al een barbaarse methode om je op deze manier te ontdoen van mensen die misdaden plegen. Maar daar blijft het niet bij. Vijanden van de staat zoals verdachten van terrorisme worden zonder enige vorm van proces geliquideerd, ook in het buitenland. Daarmee maakt Amerika zich schuldig aan illegale buitengerechtelijke executies, schending van de Amerikaanse grondwet en de rechten van de mens zoals vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties. Het is niet zomaar een incident. Het koelbloedig vermoorden van verdachte terroristen en gevaarlijk geachte tegenstanders is schering en inslag. Dat geldt ook voor de ontvoering en opsluiting van verdachten zonder proces en zonder tussenkomst van een rechter en voor marteling. Nu Awlaki vanuit de lucht is vernietigd inclusief de ‘collateral damage’ (er zaten nog twee andere mensen in de auto), is er nog geen enkel ‘beschaafd’ land ter wereld die hier tegen heeft geprotesteerd. De enige kritische geluiden komen uit Amerika zelf en dan alleen nog omdat de betreffende verdachte een Amerikaan is. Blijkbaar hebben de mensen over de grens minder rechten. Ook in Nederland blijft het stil. Het zijn onze vrienden: Amerika, Israël, China, Rusland en nog wat schurkenstaten, die de mensenrechten consequent schenden. Het is  niet in ons belang om ze tegen het hoofd te stoten.


Liquidatie  van een verdachte door de Israëlische luchtmacht in de Gazastrook

   Menselijke ethiek gaat over het vormen van gedachten, over ‘moreel juist’ gedrag in allerlei situaties en niet alleen over de vraag: wat is op dit moment het meest voordelige voor mij of voor mijn familie en vrienden? Wij kunnen ons met ethiek bezighouden omdat we mensen zijn. Daarmee onderscheiden we ons enigszins van de dieren, waarbij de egoïstische overlevingsdrang de basis van het gedrag vormt. Mensen zijn in staat aan het welzijn van een ander te denken.
   Een beschaafd land is gegrondvest op humane principes. Haar leiders hebben een geweten en kunnen een bewuste keuze maken tussen de mechanismen van het dierenrijk en de menselijke principes die daarbovenuit stijgen. Voor een aantal zaken bestaan morele gedragscodes. Daarnaast hebben landen regels en wetten gemaakt waaraan elke inwoner zich heeft te houden, ook de politici. Er bestaan overkoepelende gedragscodes zoals de Universele verklaring van de rechten van de mens, een morele en juridische standaard voor elk beschaafd land. Obama huldigt blijkbaar het principe van “het doel heiligt de middelen”. Maar om een samenleving zonder misdaad en terreur te bereiken, mag je je niet verlagen tot dezelfde methodes als die je veracht, dan ben je geen haar beter. Vaak bereik je ook nog eens het tegenovergestelde en val je in je eigen zwaard. Obama's voorganger, George Bush, in samenwerking met Blair en kornuiten, belazerden de wereld met leugens en bedrog. Toen dat uitkwam riep Bush dat we niet moesten zeuren want de grote dictator was toch verdreven. De actie van Bush kostte aan ongeveer 1 miljoen Irakezen het leven, over de miljoenen gewonden en getraumatiseerden zullen we het maar niet hebben. De “enorme klap” die Obama nu weer zegt te hebben uitgedeeld met de liquidatie van Awlaki zal zich tegen hem keren. Het beantwoorden van terreur met terreur, het zaaien van dood en verderf, daarmee oogst men nu eenmaal geen vrede en rechtvaardigheid.




Zie ook blog 131: Verklaring van de famile van Osama Bin Laden






Geen opmerkingen: