Kweeperenboom met vruchten
De kweepeer (Cydonia oblonga), is een vergeten vrucht, want wie kent de kweepeer tegenwoordig nog? In oude boomgaarden kom je nog wel eens een boom tegen, in zuidelijke landen wat vaker. Een rijpe kweepeer heeft een gele kleur als van een citroen en geurt heerlijk fris en zoet, zeker als je even over de schil wrijft. De bomen kunnen tot 6 meter hoog worden. Ook in plantsoenen zie je in de herfst soms van die mooie gele, op kleine appeltjes gelijkende, vruchten. Dit is de Japanse kweepeer (Chaenomeles japonica) waarvan de geur nog wat sterker is.
Links: bloesem Cydonia oblonga Rechts:Chaenomeles japonica
In het voorjaar bloeit deze struikvormige kweepeer met mooie rode, oranje of witte bloemen die eetbaar zijn. De boom is een laatbloeier en bloeit in mei en juni met witroze bloesems. Van kweeperen kun je heerlijke jam of likeur maken. Rauw zijn ze niet eetbaar. De celwanden zijn te hard en ze smaken zuur en wrang door de looistoffen. Maar om in te maken als jam, gelei of marmelade zijn ze zeer geschikt. Het woord ‘marmelade’ is trouwens oorspronkelijk afgeleid van het Portugese ‘marmelo’ wat kweepeer betekent. Op het internet zijn veel lekkere recepten te vinden.
Ook de natuurgeneeskunde maakt gebruik van de kweepeer, bij buikpijn worden compressen op de buik gelegd van verse geraspte kweepeer. De Griekse geneesheer Hyppocrates schreef de vrucht voor tegen allerlei darmproblemen, o.a. een drank van kweeperenwijn met honig. Men neemt aan dat de verzachtende en gifstofbindend werking van de slijmstoffen inwerken op ontregelde en gevoelige darmen.
Nog jonge fluweelachtige vrucht aan een kweeperenboom
Geen opmerkingen:
Een reactie posten