maandag 3 oktober 2011

205. Griep en de verborgen wijsheid in de taal

  
Ziek-zijn en er letterlijk beter van worden, horen bij elkaar en zijn deel van één proces. Griep krijgen is voor veel mensen een jaarlijks terugkerend ongemak, wat men liefst zo snel mogelijk kwijt wil zijn. Want waarom zou je pijn lijden als het niet nodig is? Daar begint m.i. een misverstand: dat we beter worden als de vervelende verschijnselen er niet meer zijn. Zelf zie ik griep als een kans om een pas op de plaats te maken. Steeds maar doorhollen binnen de economische dictatuur waarin wij leven zonder enige tijd en ruimte om te reflecteren, is niet goed en wordt zonder erg een gewoonte.

Griep is een moment waarop je weerstand ervaart en lichaam en geest zegt: stop even, kijk eens waar je mee bezig bent in je leven en of je dat echt diep van binnen wel wilt. Griep krijgen hoort dus bij een bewustwordingsproces. Normaal gesproken gaat griep vanzelf over. Allopathische medicatie is daarom af te raden (wat het allemaal nog meer doet in je lijf is ongewis). Recent wetenschappelijk onderzoek heeft overigens aangetoond dat men zich op z’n hoogst een halve dag eerder beter voelt over een ziekteperiode van 14 dagen. 
Als je de griep zijn gang laat gaan, worden een voor een de zintuigen uitgeschakeld. De spijsvertering en de voortbeweging komt tot stilstand. Overgave, rust en ontspanning lijkt het devies te zijn, zodat het evenwicht kan worden hersteld.
De taal van een volk bevat vaak eeuwenoude informatie die er in de loop van de mensheidsontwikkeling in verweven is. Er bestaan 3 woorden  voor ‘griep’ waarmee ongeveer dezelfde ziekte wordt aangeduid n.l: 
Influenza, Catarrhe en Griep.

   1. Influenza komt van influere( L) en betekent invloed, binnenstromen. Dit woord is vanuit Italië in Nederland geïntroduceerd. Vroeger dacht men dat er vanuit de hemellichamen een geheimzinnige onstoffelijke kracht bij de mens naar binnen stroomde, een in-vloed die onzichtbaar was en men enkel door de gevolgen kon opmerken. Het woord ‘invloed’ komt in de 14e en 15e eeuw voor het eerst in de Nederlandse taal middels de schrijver Ruusbroec die dit waarschijnlijk uit het Duits heeft geleend (van Einfluss, het naar binnen vloeien, naar binnen stromen). Het oude WNT, Woordenboek der Nederlandsche Taal, omschrijft het als volgt: “Invloed is de inwerking van den hemel of van(de) hemellichamen, door middel van eene daarvan afstromende stof, op het wezen en de lotgevallen der menschen, of op al het aardsche in het algemeen”.

   2. Catarrhe epidemicus is een algemene benaming voor griep welke stamt uit de tijd van Napoleon en werd gebruikt tot de eerste helft van 1900. Het werd ook afzonderlijk betiteld als: neuscatarrhe, keelcatarrhe, bronchiale catarrhe, maagcatarrhe, enzovoorts, zo ook catarrhe aestivitus (hooikoorts). ‘Catarrhe’ komt van Catharsis(Gr.) en betekent: zuivering, reiniging, loutering. De mentale, emotionele en lichamelijke bevrijding van een probleem waardoor wij ons vernieuwd voelen. De lichamelijke verschijnselen van catarrhe zijn ontstekingen van de slijmvliezen die samengaan met de afscheiding van slijm.

   3. Griep is afgeleid van het Franse woord ‘grippe’ en gripper is: grijpen, pakken. Weer opnieuw en bewust grip krijgen op je leven.


   Kort samengevat:
Influenza:  er zijn kwalijke invloeden binnengedrongen.

Catarrhe: algehele reiniging van lichaam en geest.

Griep: weer grip krijgen op het geheel.



   De ziekteverschijnselen beschouwende, zou men  de volgende adviezen kunnen geven:

-  Beslagen tong, vieze smaak in de mond, ontstoken pijnlijke keel en stembanden:
Het is beter om niet te praten.

-  Geen trek in voedsel, een loopneus, keelpijn, misselijkheid en overgeven:
Het is goed om te vasten of weinig te eten 

-  Hoofdpijn, niet tegen licht kunnen:
De problemen, het piekeren en allerlei gedachten  loslaten, de ogen rust geven en sluiten.

-  Oorpijn:
Geluiden, gesprekken en informatie van buitenaf weren.

-  Vermoeidheid, spierpijn en koorts: :
Stoppen met werken. Rust en overgave in een prikkelarme omgeving.



Het bovenstaande is vrij algemeen gesteld. Er bestaan allerlei soorten griep met diverse verschijnselen die voor iedere persoon anders kunnen uitpakken. Elk individu heeft een eigen voorgeschiedenis qua erfelijkheid, constitutie en doorgemaakte ziektes. Specifieke klachten die vroeger al eens zijn doorgemaakt, kunnen zich tijdens een griep opnieuw manifesteren, rug- en nekklachten, keel- en oorontsteking, bronchitis, bot- en spierpijnen. Het lijkt alsof de vinger nog even op de zere plek van het lichaam wordt gelegd, zo van: geef aan deze oude klachten wat extra aandacht. Daarnaast is het opvallend dat bij griep één voor één de zintuigen worden uitgeschakeld. Een aantal dagen zo min mogelijk zintuiglijke prikkels lijkt me daarom op z'n plaats en zal ongetwijfeld de genezing bevorderen. Daarnaast biedt de natuur in onze directe omgeving voldoende ondersteunende middelen om het “lijden” enigszins te verzachten. Het is de kunst griep gewoon te ondergaan en geduld te oefenen.

Geen opmerkingen: